„Промяната“ пак готови да ударят рамо на ГЕРБ, ако им дадат третата папка

ДПС взима втория мандат от президента Радев с премиер Делян Пеевски, връща я празна

https://mreja.bg/novini/promyanata-pak-gotovi-da-udaryat-ramo-na-gerb-ako-im-dadat-tretata-papka-3/137556 Mreja.bg
„Промяната“ пак готови да ударят рамо на ГЕРБ, ако им дадат третата папка

ДПС взима втория мандат от президента Радев с премиер Делян Пеевски, връща я празна

След абсурдните близо 5-часови дебати по казуса с приема на кабинета „Росен Желязков“, депутати от ДПС издават, че партията няма да пробва да представи на президента Румен Радев пълен мандат с папка от министри и кандидат-премиер. 15 от тях отказаха да подкрепят правителството на бившия транспортен министър и гласуваха против, въпреки апела на лидера Делян Пеевски. Според мълвата „ренегатите“ може дори да бъдат изключени от парламентарната група, но на този етап щяло да разтърси уж стабилността на движението.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък апелира официално от трибуната, че настоява за нови избори, провидял провала на опита си да състави кабинет. Малките партии и десницата си изпълниха заканите и не подкрепиха кабинета, предложен от първата политическа сила, като така пратиха мандата в ръцете на втората – ДПС. ГЕРБ обаче категорично отказаха да подкрепят ДПС с втория им мандат и предпочитат да отидат до урните. Лидерът Борисов сериозно се притеснил, че ако се гласува правителството, се дава огромна задкулисна власт в ръцете на ДПС, а депутати от десницата издадоха, че дори умувал собствените му депутати да саботират гласуването. До подобна мярка така и не се стигна, след като ДПС направиха услуга на Борисов с бойкота си над правителството. На ред са хората на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които обаче са в пълна изолация от останалите сили.

 

Движението няма да преговаря за подкрепа на свое правителство и се говори, че президентът ще връчи отново третия мандат на „Има такъв народ“. Отношенията на държавния глава с лидера Слави Трифонов били повече от затоплени, а в парламента се шушука, че малките партии готвят отдавна отпор със своя широка коалиция на двете първи сили в събранието.

 

В „Продължаваме промяната” обаче са готови, ако вземат третата папка, отново да направят стъпка към ГЕРБ за помирение и с нови условия да управляват в сглобката 2.0. Въпреки острите думи, разменяни в последно време в пленарна зала между ГЕРБ и ПП-ДБ, на които стана в сряда свидетел дори новият патриарх Даниил, двете формации искат да управляват отново заедно, но десните са категорично против вече да се свързват с ДПС като трета сила по влияние в евентуална нова сглобка.

Затова според депутати не е изключено да се направи съюз с хората на Дългия в парламента. Щяло да се разчита и на „удобни” гласове от независимите депутати и щураците на Николай Марков, а „Възраждане” по традиция подкрепят определени законопроекти и схеми в зала с гласуването си.

 

Масово цари притеснение, че ДПС хитро и с техните си похвати е възможно да излъчат Делян Пеевски за премиер с пълен мандат пред президента Радев, както е по Конституция, но не и да реализират подобно намерение, признаха още избраници от ГЕРБ. Целта, ако това се случи, щяла да е тест за настроенията на електората към подобна, кандидатура. Самият Пеевски преди време се закани, че може да върши работата на един премиер, ако Николай Денков изпитва „затруднения”. Мълви се, че именно лидерът на ДПС ще е човекът, който ще вземе проучвателния мандат като „кандидат-премиер”, за да проведе консултации за ново правителство.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.