Проф. Витанов ужаси: Очаквам над 1000 заразени на ден!

https://mreja.bg/novini/prof-vitanov-uzhasi-ochakvam-nad-1000-zarazeni-na-den/105826 Mreja.bg
Проф. Витанов ужаси: Очаквам над 1000 заразени на ден!


Математикът от БАН с апокалиптична прогноза за Ковид-19!

Броят на заразените с Ковид-19 скочи рязко и наистина плащещо. Повече от сериозен е фактът, че през последните седмици стигнахме до рекорден брой новозаразени на ден.


 


Според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов, България се намира в най-лошия вариант, който той предричаше. Според него сме направили две сериозни грешки и на два пъти сме изпуснали шансовете си.


 


"По Великден Гърция затвори границите си, ние обаче не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5- 6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Е, сбъдна се. Днес случаите са вече 4831".


 


Това заяви проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR. Той е убеден, че се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. А причината за това са семо и единствено разпуснатите мерки.


 


"Ако трябва да има нова прогноза сега, то лошият сценарий вещае над шестцифрено число на общия брой  заразени. А добрият предвижда намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.

Проф Витанов е категоричен, че Ковид-19 се разпространява хаотично. "Мога да направя сравнение със стълба, върху която се намираме. Броят на случаите - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но рязко обърнахме и тръгнахме нагоре.


 


Сега сме в хаотичен режим и за жалост ще има доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват стриктно", заяви Витанов.


 


И бе категоричен, че ако София падне, то тя ще бъде като вулкан, който ще залее цялата страна със заразата.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.