Проф. Тодор Кантарджиев разкри кои са трите „Д“ срещу COVID-19

https://mreja.bg/novini/prof-todor-kantardzhiev-razkri-koi-sa-trite-d-sreshtu-covid-19/105680 Mreja.bg
Проф. Тодор Кантарджиев разкри кои са трите „Д“ срещу COVID-19


Той съобщи и добра новина


Зам.-председателят на Националния оперативен щаб и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев разкри кои са трите „Д“ срещу COVID-19.


 


По-рано днес той заяви в сутрешния блок на БНТ, че по отношение на коронавируса има една главна лаборатория, другите малко над 30 лаборатории в страната взимат качествени проби.


 


"Повечето проби не откриват повече заразени. Важното е да се взимат проби от правилните места – именно клъстерите. Притесняват ни огнищата в Сливен, Смолян и Шуменско", разкри още той. 


 


"Хората с леки симптоми заразяват по-малко хора", посочи проф. Кантарджиев. 


"Контактните лица от "първи ред" са хората, общували с болен повече от 30 минути без предпазни средства – маска", коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. 


 


"Много е вероятно да се удължи извънредната епидемиологична обстановка. Нищо трагично и травмиращо за психиката няма. Нови мерки няма да има", разкри проф. Тодор Кантарджиев.


 


"Мерките не са кой знае какви. Изключително важно е да носим маски в магазина и в градския транспорт. Когато ходим в заведения, нека да е на открито и без голяма компания. Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни и най-вече с деца", призова експертът.


 


"Малко беше надценено съзнанието на хората. Народът се събираше на големи компании, 10-15 души, и то на закрито. 


Трите "Д" са важни – дисциплина, дезинфекция, дистанция", допълни зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус. 


 


"Грозно е когато медицина се замесва с политика", каза още проф. Тодор Кантаджиев се похвали, че повече от 3 седмици няма случаи на морбили у нас, което е изключително добра новина. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.