Проф. Рачев със стряскаща прогноза

https://mreja.bg/novini/prof-rachev-sas-stryaskashta-prognoza/105887 Mreja.bg
Проф. Рачев със стряскаща прогноза


Климатологът проф. Рачев направи стряскаща прогноза за идните дни


Климатологът проф. Рачев разкри какво време ни очаква идните дни. Той е категоричен, че бурята, която наводни някои големи булеварди и подлези в столицата и доведе до преливане на някои реки, няма да е последната. 


Той заяви, че подобни явления няма да са изключение в следващите години.


В ефира на "Канал 3" климатологът поясни, че през година - през две ще ставаме свидетели на подобни наводнения.


"Няма как. Това е климатът в София", заяви още професорът. Той уточни, че отдавна столичани са свидетели на подобни проливни дъждове.


Проф. Рачев припомни, че в подобен случай преди повече от 30 години е имало няколко смъртни случая.


Климатологът сподели и какви са отчетените количества на валежите в столичните квартали, които бяха най-силно засегнати от стигията.


В „Младост“ количеството на валежите снощи е било 6 л. кв. м., а в „Манастирски ливади“ и някои други квартали - около 60-80 литра на кв.м. На някои места тези стойности са стигнали дори до 100 литра на кв. м.


Рачев заяви, че най-сериозни са притесненията за река Перловска, която снощи излезе от коритото си край ВМА.


Климатологът поясни, че коритото на реката е устроено да обслужва град с капацитет от 300 000 души, а не с настоящия брой на живущите в столицата. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.