Проф. Кантарджиев: В близките дни може би ще имаме потвърден случай на коронавирус

https://mreja.bg/novini/prof-kantardzhiev-v-blizkite-dni-mozhe-bi-shte-imame-potvarden-sluchay-na-koronavirus/105101 Mreja.bg
Проф. Кантарджиев: В близките дни може би ще имаме потвърден случай на коронавирус


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести  проф. Тодор Кантарджиев бе гост в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 и коментира ситуацията с коронавируса.


Той заяви, че засега на територията на България все още няма лабораторно потвърден случай на COVID-19. Но не изключва възможността в близките дни това да се промени, тъй като вирусът вече е регистриран в доста страни.


"Не е чак толкова лошо. Това е една инфекция, съпътстваща грипния вирус. Болните от грип по света са милиони", заяви експертът, цитиран от БЛИЦ.


Той поясни, че в световен мащаб смъртните случаи от новия вирус са над 2900, като повечето от тях са в Китай. Кантарджиев заяви, че от обикновен грип ежегодно умират милиони хора".


Той поясно, че е най-опасно, когато гени от птичи грип попаднат в грипен вирус в човек и успокои, че 1/3 от случаите в страната са били от свински грип.


Относно предпазването от вируса, професорът обясни, че обикновения шал е със същия ефект както предпазната маска.


"Вирусът е в дихателната система. Той започва с потичане от бистър секрет от носа. На втория ден се усеща тежест в гърдите и затруднение при дишане", заяви Кантарджиев и допълни, че рискът за зараза навън е минимален, освен ако не сме в тълпа.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.