Проф. Кантарджиев разкри точната причина за скока на заболелите у нас!

https://mreja.bg/novini/prof-kantardzhiev-razkri-tochnata-prichina-za-skoka-na-zabolelite-u-nas/105714 Mreja.bg
Проф. Кантарджиев разкри точната причина за скока на заболелите у нас!


Ето кое доведе до огнищата на коронавирус у нас през последните дни!

Религиозните събирания по празници са причината за скока на новозаразените с Ковид-19 у нас през последните седмици. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Би Ти Ни.


 


Той поясни, че в някои региони на страната не са спазвани никакви правила и е имало събирания на много хора, заради религиозните празници. Именно това е причината за образуването на клъстерите, най-големите от които са в Северна България - Шумен и Южна България - Смолян.


 


Проф. Кантарджиев обаче поясни, че по данни на Световната здравна организация (СЗО), хората без симптоми по-трудно заразяват околните.


 


„Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи. Но не бива да се успокояваме и трябва да бъдем бдителни, защото е доказано, че хората с леки прояви на заболяването също могат да заразяват", добави той.


 


Кантарджиев е убеден, че в настоящия момент е силно препоръчително да се избягват контактите с хора на затрити места. И повтори максимата за трите Д-та, които са най-ефикасни срещу заразата – дезинфекция, дистанция и дисциплина.


 


Пикът на коронавируса у нас е бил в края на април, а това в момента е просто вълна, уточни експертът. По думите му 1% от населението е имал контакт с вируса, а сега един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1,2, докато преди два месеца коефициентът е бил 0,8.     

„Няма да допуснем кривата да тръгне нагоре. Най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно – предприятието няма да затвори“, увери проф. Кантарджиев, цитира Блиц.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.