Проф. Кантарджиев разкри какво гарантира доживотен имунитет срещу коронавируса

https://mreja.bg/novini/prof-kantardzhiev-razkri-kakvo-garantira-dozhivoten-imunitet-sreshtu-koronavirusa/108077 Mreja.bg
Проф. Кантарджиев разкри какво гарантира доживотен имунитет срещу коронавируса


Проф. Кантарджиев разкри какво гарантира доживотен имунитет срещу коронавируса


Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че сега е моментът да се наслаждаваме на хубавото време, защото това, което идва през есента, никак няма да ни се хареса.


В интервю пред "Флагман" той заяви, че с поставянето на две ваксини имунитетът е с години, ако не до живот. При тези, които са прекарали вируса, но не много тежко, имунитетът също е много силен и трае с години. Той поясни, че при прекаралите тежко вируса, ситуацията е различна. 


 Техният организъм не е успял да изработи такъв отговор против вируса, че да придобие необходимия имунитет. Тогава, в зависимост от това дали имаш антитела и клетъчен имунитет, дали е необходимо да се направи ваксина.


Относно ефективността на ваксините срещу делта варианта, проф. Кантарджиев добави, че преди 3 седмици излезе публикация в The Lancet, която показа, че иРНК ваксините на пазара в момента покриват Делта варианта достатъчно добре. Седмица след това излезе информация за AstraZeneca. Оказа се, че и тя покрива варианта. Въпреки многото случаи във Великобритания, където този щам първо се разпространи силно в Европа, се повиши броя на случаите, но не и този на хоспитализациите и този на смъртните случаи.


Експертът добави, че те вероятно няма да покрият някой бъдещ вариант, пише БЛИЦ.


Той поясни, че е научно доказано, че поставянето на 3 доза на ваксината изгражда най-траен имунитет, но засега няма нужда от това. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.