Проф. Кантарджиев разкри как да се предпазим от коронавируса

https://mreja.bg/novini/prof-kantardzhiev-razkri-kak-da-se-predpazim-ot-koronavirusa/104923 Mreja.bg
Проф. Кантарджиев разкри как да се предпазим от коронавируса


Проф. Кантарджиев разкри как да се предпазим от коронавируса


Специалистът посочи, че заболяването може да се развие до 14 дни


Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев разкри как да се предпазим от коронавируса.


 


Той подчерта, че короновирусът може да бъде излекуван с комбинация от медикаменти срещу грип и комбиниран продукт за лечение на СПИН, пише новини.бг.


 


Той обясни, че все още има неясноти около коронавируса. Най-важното е, че не се знае откъде е тръгнал вирусът. Предполага се, че е от прилепи и змии. От тях е тръгнал при хората и мутира. Данните сочат, че той е по-малко смъртоносен, но пък лесно се предава.


 


Проф. Кантарджиев обясни, че Министерството на здравеопазването се справя отлично с мерките срещу коронавируса. По думите му в сравнение със заплахата със зика и ебола, сега нашите власти, са по-адекватни в действията си.


 


Специалистът обаче отправи забележка към организацията на болниците, в които бяха приети пациенти със съмнения за коронавируса. "Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни", каза специалистът. Всички пациенти ще престоят 14 дни под карантина.


 


"Сигурното, което е доказано - до 14 дни може да развиеш заболяването. Дотогава може да разпространяваш вируса. Обикновено от 4-5 дни се разболяваш. За съжаление, въпросите още остават доста. Цялата информация се следи", обясни Кантарджиев.


 


"Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти, хлорни препарати, мокрите кърпички", уточни още той. На повърхност вирусът умира за няколко часа. Затова и Кантарджиев успокои, че ако получавате пратка от Китай - не може да се разболеете.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.