Проф. Генчо Начев: В началото на 2021 г. трябва да се направи първата белодробна трансплантация у нас

https://mreja.bg/novini/prof-gencho-nachev-v-nachaloto-na-2021-g-tryabva-da-se-napravi-parvata-belodrobna-transplantaciya-u-nas/87714 Mreja.bg
Проф. Генчо Начев: В началото на 2021 г. трябва да се направи първата белодробна трансплантация у нас


Спирането на белодробните трансплантации на българи в Австрия е част от мерките, които се вземат за т.нар. трансплантационен туризъм и търговията с органи. Решение за тези доста сериозни мерки е взето преди време на конференция в Истанбул, каза проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина", по Би Ти Ви. Затова държавите в момента предприемат мерки, надяваме се да е временно. Това не е мярка само в Австрия, а в цяла Европа, обясни проф. Начев.

"Знаете как се извършват трансплантации в Индия, Пакистан. Няма такива данни за Европа, но след като има такова решене, не е изненадващо, че Австрия спря трансплантациите за чужденци", обясни лекарят.

Той се е срещал с проф. Клепетко от виенската болница преди 6-7 години. Тогава австрийският му колега е бил на мнение, че за 5-6 трансплантации на сърце годишно не си заслужава да се инвестира, по-добре да се пращат там. Но лечението в чужбина е нож с две остриета според проф. Начев. Първо, няма страна, която да ни даде предимство за органи пред своите граждани, и второ, е по-добре у нас да можем да извършваме подобни трансплантации, ако трябва и нещо по спешност да се направи.

Според проф. Начев наши лекари отдавна се обучават да правят трансплантация на бял дроб. Преди три години той изпратил трима души в Сан Диего, които били на обучение там месец и половина. Преди 2 години наши лекари са били в академията на проф. Клепетко във Виена, но само за една седмица - време, за което нищо не може да се научи. Иначе тази операция е извършвана у нас върху трупен материал.

По думите му от хирургическа гледна точка не би трябвало да има проблем за подобни операции у нас. Има и необходимата апаратура.

"Ако следваме програмата, в началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация у нас. Но мисля, че това е доста късна дата", каза проф. Начев. Според него три месеца обучение са напълно достатъчни за подготовка, но за такова обучение трябва да бъде изпращан цял екип с анестезиолози, сестри, хирурзи, пулмолози. Пулмолозите са особено важни, защото, от една страна, те решават кои пациенти са за трансплантация, а от друга, трябва да умеят да се грижат за трансплантиран пациент поне месец след операцията му.

В момента се очаква наесен двама души да отидат на обучение във Виена, което ще продължи до края на годината. Обученията там ще продължават и догодина.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.