Проф. Балтов направи страшна прогноза за зимата

https://mreja.bg/novini/prof-baltov-napravi-strashna-prognoza-za-zimata/106413 Mreja.bg
Проф. Балтов направи страшна прогноза за зимата


Той увери, че болниците са готови да поемат новите случаи за шест месеца напред


Директорът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов направи страшна прогноза за зимата.


 


„Виждате колко е страшно, когато се изпусне контрола. Трябва да има добра информираност и брифинги. Бъдещето на оперативния щаб ще е да сме едни информатори. България засега е един малък остров, който задържа броя на случаите на COVID-19“. Това каза проф. Балтов в "Неделята на NOVA" по Нова тв. 


 


"Ген. Мутафчийски е генерал. Той може да бъде председател на такъв щаб, когато имаме извънредно положение. Когато имаме действащ министър на здравеопазването и е наш колега, той ще поеме отговорност кой да помага и кой не", обясни още директорът на "Пирогов". 


 


"Това, което ген. Мутафчийски направи, беше изключително полезно и хората трябва да разберат, че го направи само за да спаси здравето им. Мутафчийски е един перфектен колега и направи всичко възможност за времето, в което беше начело на Щаба", заключи той. 


 


Според проф. Балтов самата смъртност не е свързана само с ковид инфекцията.


"Ние сме застаряваща нация и има много хора със сърдечносъдови заболявания. Коронавирусната инфекция не засяга само белия дроб, но и сърцето. Когато има един голям брой на сърдечно болни, нормално е на повече хора здравословното им състояние да се влоши", каза той.  


 


Проф. Балтов съветва хората със симптоми да не чакат да се влошат, за да се обърнат към лекар.  "Вирусът съществува. Устойчив е, но не съм забелязал да има мутации. Четох, че в САЩ вирусът вече минавал и през маската – няма такова нещо. В Южна Америка, когато дойде зимата, случаите рязко се покачиха. Ако това може да ни говори нещо, то е само да се подготвим. Очаквам ситуацията да се усложни през зимните месеци", заключи той и увери, че болниците са готови да поемат новите случи за шест месеца напред.  

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.