Проф. Асен Балтов с тревога за развоя на Ковид-19 у нас!

https://mreja.bg/novini/prof-asen-baltov-s-trevoga-za-razvoya-na-kovid-19-u-nas/105987 Mreja.bg
Проф. Асен Балтов с тревога за развоя на Ковид-19 у нас!


Проф. Асен Балтов не крие тревогата си!

"Страхувам се да не стигнем бройката от 300 случая на новозаразени дневно, тогава ще бъде огромен проблем за здравната система. В последните дни виждаме, че се заформя някакво плато, но това не е константа". Така коментира ситуацията с Ковид-19 към момента пред БНТ шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 


 


Той заяви, че мерките против коронавируса са били напълно адекватни и навременни. Но с отварянето на много места като заведения, барове и дискотеки, хората са започнали да омаловажават риска и да не спазват задължителната дистанция и хигиенни мерки.


 


Проф. Балтов заяви, че в момента в "Пирогов" има 4 пациенти на апаратна вентилация като, за жалост, бройката им се увеличава в последните седмици.


 


Тестовете за проверка за Ковид-19 също са увеличени неколкократно. "Ако в началото правихме между 50 и 100 теста, сега с пътуванията в чужбина дневно правим и по 300. Имаме 3 случая на хора, които искат да пътуват за чужбина, но дали положителен резултат", разкри шефът на "Пирогов".


 


Асен Балтов потвърси, че въпросните тестове се заплащат от болницата. От 1 август се очаква увеличение на стойността на клиничната пътека. Като към всяка пътека ще са добавени 20 лева за бързи тестове.


 


"PCR тестът сам по себе си не е диагноза. Необходимо е да се направи кръвна картина, рентгенова снимка. Ние не отказваме помощ на никого. Досега при нас бяха направени най-много такива скенери", заяви проф. Балтов.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.