Проф. Асен Балтов категоричен: Ще съдя здравното министерство

https://mreja.bg/novini/prof-asen-baltov-kategorichen-shte-sadya-zdravnoto-ministerstvo/108069 Mreja.bg
Проф. Асен Балтов категоричен: Ще съдя здравното министерство


Той подчерта,  че не би нарекъл министър Кацаров лекар


Бившият шеф на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов е категоричен, че ще съди здравното министерство.


 


"В лично качество трябва да изчистя името си и мисля, че трябва да се заведе дело. Убеден съм, че трябва да го направя. Ще го водя срещу цялото Министерство на здравеопазването и тяхното политическо ръководство, защото в този скандал не е замесен само Стойчо Кацаров, но и неговите зам.-министри. Те си позволиха да се появят пред медиите на 5-6 ден от проверката и казаха, че имало 900 случая на неправомерно взети пари в „Пирогов”. А след това казаха, че това били предварителни данни. Аз защо ги нямам?". Това заяви проф. Асен Балтов в студиото на „Неделята на NOVA”.


 


"Не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Той отдавна не е такъв и отдавна е забравил медицината, защото от 4 дни сме свидетели на лъжи. Първата е, че никога, никой не е казал, че има диагноза цироза. Ако една лъжа се каже 100 пъти, става истина, но в случая това няма как да се случи", каза Балтов.


 


"Поредната лъжа е, че нещо е подписано, друго не е, а ние сме фалшифицирали. Лично аз съм виждал ИЗ-то. Сравних неговите подписи с последният протокол от увеличаване на капитала на дружеството. Неговият подпис е 1:1. Ако той не е лежал в болницата, това си е негово право", посочи още той. И допълни: "Има работна диагноза и окончателна диагноза. Нито работната, нито окончателната е цироза”.


 


"Самите колеги не могат да разберат как този човек може да лъже в ефир. Това не може да се размине. Колегите ми неслучайно му искат оставката. През последните 2 месеца Кацаров не направи нищо, за да покаже, че това са героите през последните 14 месеца. Всеки Божи ден през „Пирогов” са минавали между 300 и 400 пациенти с COVID-19”, коментира още Балтов.


 


Той беше категоричен, че „Пирогов” няма мотив да източва Здравната каса.


„Нека от НЗОК да отговорят дали наистина имаме мотив. Нека Петков Салчев да каже повече пари ли са дошли през месеците на пандемия в „Пирогов” от НЗОК. Името на болницата е опетнено по един изключително неприятен сценарий”, категоричен е проф. Асен Балтов.


 


"За нас най-важен е човешкият живот. На всички главни рапорти, на които съм събирал началниците на всички клиники, винаги съм казвал: "Не пестете сили и средства. Важното е в тази пандемия да оцелеят колкото се може повече хора”.


Не сме жалили никакви средства. Правили сме максималното за нашите пациенти", посочи той.


 

Източник: https:nova.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.