Продължителния растеж на икономиката създава добра основа за иновация

https://mreja.bg/novini/prodalzhitelniya-rastezh-na-ikonomikata-sazdava-dobra-osnova-za-inovaciya/86171 Mreja.bg
Продължителния растеж на икономиката създава добра основа за иновация


Данни на статистиката показват, че националното стопанство продължава да нараства. По постоянни цени БВП за 2018 г. се е увеличил 175 пъти в сравнение с този през 1952 г., като годишният темп на растеж е бил 8,1%. През 1952 г. БВП на страната е бил едва 6,79 милиарда юана, а средният доход на глава от населението – 119 юана. След дългогодишни усилия, особено от началото на политиката на реформи и отваряне, китайската икономика навлезе в период на бурно развитие, предаде "Обектив Китай'. 

Според данните, едно от постиженията е високото ниво на урбанизация, която в края на 2018 г. наближава 60%. От 1949 г. до 2018 г. броят на китайските градове се е увеличил от 132 до 672, а бедното население в страната е намаляло значително, допринасяйки за изкореняване на бедността и в световен мащаб. До края на миналата година броят на хората живеещи в бедност е спаднал до 16,6 милиона. Китайските села се измъкнаха от абсолютната и универсална бедност, с което страната стана първата в развиващия се свят, която реализира целта на ООН за намаляване на бедността.

Данните на статистиката показват, че доходите на китайците нарастват устойчиво и потреблението непрекъснато се повишава. През 2018 г. средният доход е бил 9732 долара, което е на средното ниво на страните със средни доходи. В тази връзка заместник-началникът на Отдела за пазарни проучвания към Института за международно търговско сътрудничество при Министерство на търговията Бай Мин посочва, че в миналото БВП на Китай на глава от населението е бил нисък, докато сега наближава 10 000 долара. Като развиваща се страна с 1,4 милиарда население, не е лесно за Китай да реализира този успех. Настоящото ниво на икономиката създава добри условия за по-нататъшното развитие и трансформацията му към нов тип, основан на иновациите.

Статистическите данни сочат и напредък на китайската медицина и здравеопазване и повишаване здравното ниво на гражданите. Стандартът на живот на китайците непрекъснато се повишава и страната върви уверено към реализирането на целта за изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.