Приятел на Атанас Скатов: Опитват се да омаловажат успехите му!

https://mreja.bg/novini/priyatel-na-atanas-skatov-opitvat-se-da-omalovazhat-uspehite-mu/107143 Mreja.bg
Приятел на Атанас Скатов: Опитват се да омаловажат успехите му!


Верен приятел на д-р Атанас Скатов сподели пред Bulgaria ON AIR спомени за дружбата си с алпиниста, загинал на К2 пред седмица.


Първоначално инспекторът в "Пътна полиция" Диян Митев от Сливен е само почитател на Скатов и взима автограф от него. "След като осъществих контакт с него, той веднага обърна от Вие на "ти". Добронамерен, с чисто сърце, приема хората приятелски. Още след първата ни среща си допаднахме, свързваше ни любовта към планината, към природата. За мен беше голяма чест и привилегия да се запознаем", разказа Митев.


"Наско всеки ден беше в планината край Сливен - пеша, с велосипед, тичаше, всеки ден спортуваше. Когато съм имал възможност, съм го придружавал в тези негови тренировки. Аз също цял живот спортувам, за мен беше по-различно да преоткрия планината", спомня си близкият приятел на Скатов.


Според Диян Митев, с личния си пример алпинистът е показал, че нещата, които желаем да постигнем, не са невъзможни - просто трябва да вярваме силно в мечтите си и да се потрудим здраво, за да ги реализираме. На Атанасовден (18 януари) Диян поздравява Скатов, а това остава и последният им разговор преди фаталната атака на К2. Митев е на мнение, че има опити за омаловажаване на успехите на алпиниста. По думите му не е достойно да се коментират такива постижения и да се казва, че Скатов не е бил достатъчно подготвен.


"В много от случаите се е принуждавал да продава лично имущество, за да може да дофинансира и да замине на експедиция. Много обичаше живота. Наско неведнъж е казвал, че на първо място е да се върне жив и здрав. Няма как да се предполага, че е очаквал нещо лошо да се случи. Винаги с позитивна нагласа, вярва в успеха, но не на всяка цена", сподели Митев.


Той се надява Наско да бъде запомнен като усмихнат човек, който обича природата и хората. Да бъде запомним с неговите постижения и каузата му да опазим природата.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.