При 1 лв. субсидия БСП няма откъде да вземе 3 млн., а патриотите 1,2 млн., за да върнат надвзетите пари от бюджета

https://mreja.bg/novini/pri-1-lv-subsidiya-bsp-nyama-otkade-da-vzeme-3-mln-a-patriotite-12-mln-za-da-varnat-nadvzetite-pari-ot-byudzheta/85726 Mreja.bg
При 1 лв. субсидия БСП няма откъде да вземе 3 млн., а патриотите 1,2 млн., за да върнат надвзетите пари от бюджета


ВМРО сигурни засега, че имат пари да платят, “Атака” също декларира, че ще спази

закона

 

Над 3 млн. лв. ще трябва да намери БСП, а по 400 хил. лв. трите партии в “Обединени патриоти” - ВМРО, НФСБ и “Атака”, за да успеят да платят обратно на бюджета надвзетите партийни субсидии. Причината е, че след намаляването на субсидиите от 11 на 1 лв. на глас удръжките от траншовете няма да са достатъчни, за да се плати в законовия срок 31 декември 2020 г., оплакаха се от партийните централи.

В петък партиите за последно получиха партийна субсидия от 11 лв., а следващото плащане през есента ще е изчислено върху 1 лв. на глас. В същото време след разкритията на “Шоуто на Слави”, че с години партиите са вземали по 13,33 лв. на глас, а не 11 лв., бе приета поправка, че трябва да върнат на бюджета всички надвзети суми от 2016 г. насам. Вариантите за връщане на парите са два - или плащане накуп, или удръжки от следващите пет транша на партийните субсидии.

Накуп надвзетото върнаха от ГЕРБ - 5 613 724 лв., ДПС - 1 625 892 лв., “Воля” - 655 938 лв., и “Възраждане” - 170 681 лв. БСП и патриотите обаче избраха да им правят удръжки, като обяснението на социалистите бе, че не разполагат с пари да платят наведнъж 4,299 млн. лв. на бюджета. Заради това при превеждането на партийните субсидии миналия петък на БСП бяха удържани 716 120 лв., на ВМРО и НФСБ по 86 914, а на “Атака” - 87 351 лв., или по 30% от транша.

Така БСП остава да дължи на бюджета 3,5 млн. лв., а трите патриотични формации между 422 и 455 хил. лв. всяка. Следващите четири плащания, от които законът предвижда да се удържат по 50%, обаче ще са по-малки, защото ще са изчислени по 1 лв. на глас. Тоест годишната субсидия на БСП се намалява от 12,6 млн. лв. на 955 хил. лв., а на “Обединени патриоти” става общо 318 хил. вместо 4,2 млн. лв.

При намалението траншовете към БСП ще са по 238 872 лв. на тримесечие, като от следващите четири ще им се удържат по 119 436 лв., изчисляват в партийната централа. ВМРО, НФСБ и “Атака” пък ще получават по 26 542 лв., от които ще им се удържат по 13 271 лв.

При намалената субсидия обаче от БСП ще бъдат удържани само 477 745 лв. от следващите плащания на субсидията и червените ще останат да дължат на бюджета 3,059 млн. лв. ВМРО ще имат да доплащат 368 хил. лв., НФСБ - 402 хил. лв., а “Атака” - 399 хил. лв.

Засега единствено партията на Красимир Каракачанов е уверена, че няма проблем да си доплати дълговете към бюджета.

“Имаме достатъчна банкова и касова наличност. Може да върнем парите и сега. Оставили сме обаче част от сумата да се връща чрез субсидията. Предстоят местни избори и там също има разходи. В момента, в който парите трябва да се върнат на държавата извън удръжката, ще го направим”, коментира секретарят на ВМРО Юлиан Ангелов.

“Партия “Атака” ще съобрази всички закони, правила и срокове във връзка с връщането на надвзетата субсидия. От ПП “Атака” гласувахме категорично за намаляване на партийните субсидии на 1 лв., така, както пожелаха 2,5 млн. българи. И припомняме, че “Атака” се е издържала без субсидия от 2005 до 2009 г.”, обясниха от партията на Волен Сидеров “Атака”.

Социалистите остават с 38 000 лв. на месец за централата, в. “Дума” и червената телевизия

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

При новата силно орязана субсидия БСП ще остане с по 38 хиляди лева на месец, ако при всеки транш от държавата бъде удържана половината, за да се изчиства дългът към бюджета. Засега обаче на “Позитано” 20 не са обсъждали конкретни мерки като законови промени или увеличение на членския внос например.

С намалението на субсидията БСП ще взема около 230 хил. лв. на тримесечие. При удържане на половината от тази сума обратно за бюджета червените ще разполагат само с по 119 хил., което прави по 38 хил. на месец, с които трябва да се издържат апаратът на “Позитано” 20, местните структури, в. “Дума” и червената телевизия.

“Всички мерки, които управляващите предприеха със субсидията, са насочени срещу БСП като основна опозиция и малките партии. БСП е работила и при по-тежки условия и съм сигурен, че и сега ще се справи, защото членовете ни са в партията заради ценности и идеи, а не заради постове и власт като при ГЕРБ”, коментира зам.-шефът на столетницата Кирил Добрев.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.