Преместиха картините на Васил Божков, ето къде са сега!

https://mreja.bg/novini/premestiha-kartinite-na-vasil-bozhkov-eto-kade-sa-sega/104966 Mreja.bg
Преместиха картините на Васил Божков, ето къде са сега!


Десетките картини, които бяха открити при обиските на дома и офисите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, вече са в Националната галерия "Квадрат 500", известен като българския Лувър.


Акцията по транспортирането им бе осъществена под засилена полицейска охрана. В сградата на "Квадрат 500" е оборудвана специална зала, която да побере картините и експерти ще ги приемат, опишат и изложат. Мерките са засилени, присъстват и специалисти, така че да не се допуска никакъв риск за произведенията, съобщава Монитор.


Припомняме, за преместването на картините съобщи още миналата седмица културния министър Боил Банов. Пред журналисти той обясни, че след като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия. "Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство“, обясни тогава министърът.


Предстои на съкровището на Божков да бъде направен анализ, който бе поръчан от прокуратурата на културното министерство. Още миналата седмица стана ясно, че 2700 предмета от колекцията на хазартния бос не са регистрирани по надлежния ред. Само за 212 предмета е спазена цялата процедура и именно те са пътували на изложби в страната и чужбина. Останалите не са минали през анализ и категоризация.


Преди години Васил Божков е подал заявление, че иска да се направи такава, но самият процес не е завършен, тъй като самите предмети не са били предадени на регионалния исторически музей. Причината се крие във факта, че в закона за културното наследство нямало краен срок за това, нито пък краен срок за приключване на целия процес по регистрация. Именно това сега ще нищи и работната група.


По време на проверката пък трябва да се разбере какъв е произходът на предметите, дали са изключителна ценност, каква е реалната им стойност и дали са истински. Ако има съмнения за автентичността за някои от артефактите, то анализът вероятно също ще отнеме повече време от 2 месеца и вероятно ще се наложи да ги изпратят за анализ в европейски лаборатории.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.