Предупреждение за жълт код в 19 области на страната

https://mreja.bg/novini/preduprezhdenie-za-zhalt-kod-v-19-oblasti-na-stranata/86422 Mreja.bg
Предупреждение за жълт код в 19 области на страната


За днес е в сила жълт код за опасно високи температури, който важи за 19 области на страната. Това показва справка в сайта на НИМХ, предава Вести.бг, позовавайки се на агенция "Фокус".


Предупредителният код е в сила за следните области на България -  Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Софийска област, София - град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол.


В тези райони температурните стойности ще бъдат около 35 градуса. Експертите предупреждават за вероятни неразположения при чувствителни и болни хора, като и при възрастните и децата. 


В западната част на България ще започне развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Това ще се случи в часовете около обед и следобед. Краткотрайните превалявания ще бъдат придружени от гръмотевици. Възможно е временно усилване на вятъра. Ще се създадат необходимите предпоставки за появата на градушки.


Вечерта срещу понеделник валежите ще се локализират в цялата страна.


Максимални температури ще варират в стойности между 33° и 38°.


Слънчево ще остане по Черноморието, където ще продължи да духа слаб до умерен вятър с посока от изток-югоизток. Там максималната температура на въздуха ще бъде между 27° и 30°, а на морската вода - 26°-27° с вълнение на морето около 2-3 бала.


Предимно слънчево ще бъде и в планините, където в западните масиви се очаква купеста и купесто-дъждовна облачност. Възможни са краткотрайни превалявания в съчетание с бури. На височина 1200 метра се очаква температура около 24°, на 2000 метра - стойността й ще бъде около 19°.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.