Председателят на ДАНС Пламен Тончев е един от най-успешните й шефове. Не позволи чужди да се месят в работата на агенцията

През целия си житейски и професионален път, разузнавач номер едно остава верен единствено на националния интерес, твърдят негови колеги

https://mreja.bg/novini/predsedatelyat-na-dans-plamen-tonchev-e-edin-ot-nay-uspeshnite-y-shefove-ne-pozvoli-chuzhdi-da-se-mesyat-v-rabotata-na-agenciyata-4/120339 Mreja.bg
Председателят на ДАНС Пламен Тончев е един от най-успешните й шефове. Не позволи чужди да се месят в работата на агенцията

През целия си житейски и професионален път, разузнавач номер едно остава верен единствено на националния интерес, твърдят негови колеги

"Относно появилите се твърдения, че ръководителите на службите за сигурност се съгласуват с чужди държави, чужди служби и посолства искам да заявя, че назначаването на председателя на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, и тази процедура е само в рамките на Република България. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства". Това заяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев от парламентарната трибуна през юни т.г., в разгара на скандала с “оня запис”, където шефовете на ПП бяха изловени да сплетничат, че са съгласували бъдещите шефове на родните служби с външни за България структури.

 

По този повод разузнавателната общност изказа заслужени адмирации по повод мъжката позиция на Тончев и даде да се разбере, че националният интерес в сферата на сигурността не позволява чуждо вмешателство в кадровия подбор и той е в прерогативите единствено на родните власти.

 

"Не отговаря на истина и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът как се получава такава информация", добави председателят на ДАНС.

По думите му преди да получат такъв тип информация, лицата се проверяват. Той уточни, че ние като членове на НАТО и на ЕС също не съгласуваме кандидатите за ръководители на чуждите служби.

 

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС, е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.

 

Професионалните достижения на председателя на ДАНС също са повече от безспорни, сочи справка в биографията му. Именно успехите му като служител на ГДБОП и в последствие регионален шеф на ДАНС мотивираха избора точно той да оглави агенцията.

 

Пламен Тончев е роден на 25 юли 1970 г. в град Враца. През 1994 г. завършва Висшето военно училище в Шумен. От 1994 до 1997 г. е последователно командир на взвод и на самостоятелна батарея към Национална служба “Вътрешни войски”.

 

От 1997 г. работи като главен инспектор в Националната служба „Сигурност“ – МВР в София. В периода 1999 – 2005 г. е старши инспектор в Националната служба „Сигурност“ – МВР във Враца. Между 2005 и 2009 г. е началник на сектор „Борба с организираната престъпност“ в ОДМВР-Враца. Дългогодишен шеф на ДАНС във Враца. Заема поста от 11 г.

 

Преди това е бил началник на местното звено на ГДБОП. По негово ръководство антимафиотите разбиха престъпната група на Йордан Тонов-Данчо Пръча за дрога, сводничество и изнудване, която години наред тормозеше Северозападна България. После Пръча и участниците лежаха в затвора. Тогава е награден от Михаил Миков като министър на МВР.

 

Като ръководител на ДАНС в областта Тончев отново има успехи в борбата с наркоразпространението. Участва и в извеждането на 110 тона серовъглерод от площадката на "Химко", разби корупционна схема на местното ДАИ. През април 2020 г. Тончев е преместен за териотриален директор на ДАНС в Кюстендил.

 

Днес срещу безспорните успехи на Пламен Тончев, реализирани в така нужната и задължителна за професията му тишина и отсъствие на публичност, днес се изправя хор от политически хулители, решили на всяка цена да му вземат главата. Правят го шумно, скандално и в разрез както с професионалната, така и с чисто човешката етика.

 

Искат му оставката дистанционно, “на подпис”, даден по куриер. Правят го в критичен за националната сигурност на България момент, в условия на два тежки и опасно близки до нас военни конфликта - в Украйна и в Израел. Залогът е не безопасността на гражданите. Не и евроатлантическият път на страната, защото точно настоящият шеф на агенцията реализира някои от най-категоричните действия срещу руски шпиони на територията ни.

 

Цената за главата на Тончев са изборите, броенето на гласове, машините и болните амбиции на шепа хора да овладеят управлението по втория начин. Недостойна и по фатмашки малоумна битка. Не срещу Пламен Тончев, а срещу националния интерес и сигурността на България, твърдят негови колеги, посветили живота си на борбата за суверенитет и безопасност на държавата.

Източник: crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.