Прецедент: Вижте какво се случи със спестяванията заради коронакризата

https://mreja.bg/novini/precedent-vizhte-kakvo-se-sluchi-sas-spestyavaniyata-zaradi-koronakrizata/105857 Mreja.bg
Прецедент: Вижте какво се случи със спестяванията заради коронакризата


Коронакризата повлия на спестяванията в неочаквана насока

Мерките, свързани с пандемията, доведоха до ограничаване на пазаруването. Това сви оборотите и предизвика проблеми в редица сектори, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.


Заради несигурността хората натрупаха спестявания. Около 16,9% от доходите си са спестили домакинствата в еврозоната само през първото тримесечие на годината, когато стартира въвеждането на ограничителни мерки срещу коронавируса.


Експерти коментират, че това е абсолютен рекорд, изразяващ се в по-висок дял на спестяванията от получените доходи за всички времена.


От Евростат съобщават, че за предходното тримесечие спестяванията са бил с дял от 12,7%.


Наблюдава се спад по отношение на инвестициите за покупка на имоти до 8,7% от доходите, при  стойност от 9,1% за предходното тримесечие.


Данните сочат, че интересът към покупката на жилища се запазва относително висок.


Но за сметка на това се свиват общите разходи и това води до спестяване на рекордни суми.


Европейската централна банка съобщава, че част от спестяванията са в резултат от ограниченията за пътуване и социални контакти.


В анализа си финансовата институция подчертава, че огромна част от спестяванията се дължат на несигурността в икономически аспект. Но точно това спестяване нанася удар на сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания, пише БЛИЦ.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.