Прецедент по време на пандемия в родните банки

https://mreja.bg/novini/precedent-po-vreme-na-pandemiya-v-rodnite-banki/105645 Mreja.bg
Прецедент по време на пандемия в родните банки


По време на пандемията се случи нещо невиждано в родните банки


Българските банки отчитат абсолютен рекорд по време на пандемията. Таксите за банкови услуги удариха тавана по време на двата месеца карнтина. Увеличение в подобен размер е същински рекорд в най-новата история на банковото дело у нас.


Само за месец април банковите институции у нас са увеличили таксите си с цели 2%, установи проверка на „БАНКЕРЪ”.


За увеличението става ясно при прочит между редовете на написаното в рубриката „Инфлация и индекси на потребителските цени за април 2020 година” на НСИ.


През март увеличението на банковите такси е било в размер на 1.7%. Нп през двата „карантинни” месеца то е близо 4 процента.


Читател на "Банкеръ" сигнализира, че е заплатил такса за банков превод в размер на 8 лв., която е била 5 лв.


В края на първото тримесечие на 2020 година, отчетеният от банките нетен доход от такси и комисиони бележи спад от 1.1% на годишна база и от 6.8% на тримесечна база, сочи анализ на Асоциацията на банките в България.


Влияние върху този резултат оказват кредитната активност, по-ниските приходи от такси и комисиони, ниските лихвени проценти, начислените разходи за обезценки, оптимизирането на разходите за дейността и по-доброто качество на кредитния портфейл.


Лошото е, че проследяване на движението на таксите в отделните банки е трудно. Тези промени се въвеждат с решения на управителните органи на съответната банка. В правилника за вътрешния ред на всяка от тях е записано, че промените на таксите и комисионните е едностранно и това означава, че банките не са длъжни да информират клиентите си за настъпилата промяна. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.