Прецедент: Извънредното положение вдигна заплатите в някои области на страната

https://mreja.bg/novini/precedent-izvanrednoto-polozhenie-vdigna-zaplatite-v-nyakoi-oblasti-na-stranata/105663 Mreja.bg
Прецедент: Извънредното положение вдигна заплатите в някои области на страната


Извънредното положение вдигна заплатите в столицата


И през месец март, когато беше въведено извънредно положение в страната, заплатите в столицата продължиха да се вдигат. 1841 лева е средната месечна заплата в София. Тя се е повишила със 75 лева спрямо предходния месец февруари.


За една година средната заплата в София се е увеличила със 117 лева или 6,8%. Това показват данните на НСИ, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".


Средните заплати през март продължават да се увеличават и в още две области - Стара Загора (ръст с около 20 лева) и Ямбол (минимално увеличение от 2 лева).


През март месец е отчетено намаление на средните заплати спрямо февруари във всички останали области от страната. Понижението обикновено е в размер на 20-30 лв. 


Значение за това имат и служителите, които са били уволнени.


В София съкращенията са предимно в сектора ресторантьорство, където възнагражденията са по-ниски от средните за града.


В много други области по-голям дял имат съкратените от промишлени предприятия. Там заплатите са по-високи от средните за съответния регион.


Това е обяснението за продължаващото увеличение на средната заплата в София и съответно намалението й в други области от страната


Най-голям спад е отчетен в следните райони - Разград (повече от 6% или със 71 лв. до 1083 лв. средно за областта), Благоевград ( спад от 4,1% или 36 лв.) и Видин (спад от 3,8% или намаление с 34 лева).



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.