Повдигнаха задочно обвинение на убиеца на бай Коста от поклонническия поход

https://mreja.bg/novini/povdignaha-zadochno-obvinenie-na-ubieca-na-bay-kosta-ot-poklonnicheskiya-pohod/87383 Mreja.bg
Повдигнаха задочно обвинение на убиеца на бай Коста от поклонническия поход


Повдигнато е задочно обвинение за умишлено убийство по чл.115 от НК на 46-годишния Д.К., задържан в Хърватия. Това съобщи на пресконференция говорителят на Окръжна прокуратура в Перник прокурор Николай Цветков.

По думите му са събрани достатъчно доказателства, че Д.К. е умъртвил 77-годишния Коста Янков от Бургас - участник в поклонническия поход "Светият път", посветен на 550- годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител.

Загиналият Коста Янков бил ентусиаст, въпреки преклонната си възраст многократно участвал в такива походи, разказа Цветков. Заради здравословни проблеми той се движел встрани от групата, по асфалтов път, понеже не можел да преминава пресечени местности. На фаталния 29 юли групата правела преход от село Кладница до Горна Диканя и Дрен. Бай Коста казал, че знае пътя и ще чака останалите в черквата в село Дрен, където всички трябвало да пренощуват. Вечерта обаче туристите не го намерили и на следващия ден походът продължил без него.

Пристигайки в Дрен, 77-годишният бургазлия, който имал зрителни проблеми, погрешно влязъл в силно осветена къща, която помислил за черква. Вътре били майката и 10-годишната дъщеря на извършителя. Малко след бай Коста в къщата дошъл и Д.К. Без да дочака отговор от туриста какво търси в дома му, той започнал да го бие с юмруци и да го рита. Изнесъл го на двора и там го умъртвил с тояга. После заедно със свой съсед изхвърлили тялото край пътя, където поклонникът бил намерен на другия ден.

Веднага след извършване на деянието, Д.К. тръгнал за Италия, където живеел. Той бил шофьор на ТИР и при всяко пристигане в България отсядал при майка си в Дрен. В минало време имал криминални регистрации за дребни престъпления, каза Цветков. Прокурорът допуска след екстрадиране на извършителя, обвинението към него да бъде преквалифицирано в по-тежко.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.