Потрес! Родилно в Англия забрани думите "майка" и "кърмене" (Били дискриминиращи за транс хората - Всичко за скандала)

https://mreja.bg/novini/potres-rodilno-v-angliya-zabrani-dumite-mayka-i-karmene-bili-diskriminirashti-za-trans-horata-vsichko-za-skandala/107137 Mreja.bg
Потрес! Родилно в Англия забрани думите "майка" и "кърмене" (Били дискриминиращи за транс хората - Всичко за скандала)


Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.


Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".


Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".


Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.


В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.


Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."


"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."


В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."


Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.


Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.


Този ход беше приветстван от организации за приобщаване. Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."


Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.


Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.