Посланикът на САЩ у нас: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена

"Нашите български партньори прекрасно разбират колко е важно да продължим да бъдем обединени и да подкрепяме отбраната на Украйна", похвали Мертен българското правителство

https://mreja.bg/novini/poslanikat-na-sasht-u-nas-moskva-razbra-che-balgariya-veche-ne-e-lesna-mishena-2/136750 Mreja.bg
Посланикът на САЩ у нас: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена

"Нашите български партньори прекрасно разбират колко е важно да продължим да бъдем обединени и да подкрепяме отбраната на Украйна", похвали Мертен българското правителство

Москва разбра, че България сега вече не е лесна мишена. Това е благодарение на нашето сътрудничество с българското правителство и нашите партньори, заяви американският посланик у нас Кенет Мертен.

Той направи констатацията по време на форум, посветен на институционалната устойчивост срещу зловредното чуждстранно влияние, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. Именно тази организация посланикът посочи като пример за добро сътрудничество със САЩ. 

"Нашите български партньори прекрасно разбират колко е важно да продължим да бъдем обединени и да подкрепяме отбраната на Украйна", добави от своя страна посланикът на САЩ.

Мартен акцентира на участието на България в мирния план на украинския президент Володимир Зеленски чрез дейността в сферата на енергетиката.

"Кремъл още утре може да спре войната в Украйна, ако реши, но Путин няма никакво желание да води преговори и иска да продължи агресията в Украйна", каза още посланикът на САЩ, цитиран от БТА.

"Това означава, че Украйна ще продължи да се нуждае от нашата подкрепа, и на Европа. Трябва да продължим да работим с нашите съюзници рамо до рамо в усилията да бъдем устойчиви и да може да отговорим на тези предизвикателства", коментира Мертен.

По-рано, при откриването на форума, председателят на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов отбеляза с тревога, че "България остава често мишена на хибридната война на Русия". През идните години България ще се сблъсква паралелно не само с руската хибридната подривна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай като системно предизвикателство, заяви и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

За сигурността в Черноморския регион и войната на Русия срещу Украйна говори Матю Бойс, старши сътрудник в Центъра за Европа и Евразия в Институт "Хъдсън" и бивш заместник-помощник държавeн секретар по европейските и евразийските въпроси, предаде БТА.

"Украйна регистрира все повече успех срещу Русия в Черно море", каза Бойс. "Тези успехи се увеличават всекидневно. Една трета от руския черноморски флот е засегнат по някакъв начин. Украйна успява да нанесе сериозни загуби на руските сили. Русия насочи своите възможности към севера и целта е да бъде превзета Одеса. Москва продължава да контролира големи части от изключителните украински икономически зони в Черно море, а това се отразява и върху Румъния", добави Матю Бойс.

Източник: dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.