Порязаха мерките срещу COVID-19 в училищата

https://mreja.bg/novini/poryazaha-merkite-sreshtu-covid-19-v-uchilishtata/106370 Mreja.bg
Порязаха мерките срещу COVID-19 в училищата


По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки

Здравни инспектори порязаха част от мерките срещу коронавируса в училищата.


 


Една от идеите беше децата да се хранят в класните стаи, за да не се смесват паралелките и да не се създава струпване в школските столове, писа "Телеграф".


 


Оказа се обаче, че на много места това е невъзможно и инспекторите са въвели забрана учениците да се хранят на същото място, на което преминават часовете им. Така въпреки първоначалната идея за румсървиз до чина, каквато препоръка е записана и в насоките на здравното и просветното министерства, редица школа все пак отвориха столовете и за най-малките.


 


През изминалата седмица обаче не всички училища успяха да се справят с организацията, затова на много места децата си носеха обяд от вкъщи, а храненето се случваше навън. Междувременно до края на месеца продължават и проверките на Българска агенция по безопасност на храните в детските кухни майки и училищни столови бюфети.


 


По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата.


 


Храненето обаче далеч не е единствената мярка срещу коронавируса в школата. Друга такава е носенето на маски от учениците в междучасията, по коридорите и общите части, а също и от учителите, които са длъжни да са със защитно предпазно средство дори по време на час.


 


Това обаче също доведе до проблеми. Десетки родители се обявиха против децата им да носят маски. В същото време стана ясно, че при нарушения директорите на школата ще бъдат санкционирани финансово. В тази връзка Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ излезе със становище.


 


Според него това създава сериозно напрежение между директори и учители, между директори и родители.


„Носенето на маски, според Насоките на МОН и МЗ е задължително! Но нека институциите да не забравят, че това е личен акт и не може да бъде ангажимент на друг. Необходима е според мен спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища“, написа Стаматов във Фейсбук.


 


На този фон продължават случаите на коронавирус в училищата. В столичното 107 ОУ „Хан Крум“ четири класа са поставени под карантина поради контакт на учениците с учител, който е дал положителен тест за коронавирус.


Целият персонал на учебното заведение ще бъде тестван днес.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.