Политолог: ИТН скоро ще бъде пометена от политическата сцена

https://mreja.bg/novini/politolog-itn-skoro-shte-bade-pometena-ot-politicheskata-scena/108042 Mreja.bg
Политолог: ИТН скоро ще бъде пометена от политическата сцена


Според него горещият картоф ще бъде оставен в ръцете на парламента


Политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов прогнозира, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) скоро ще бъде пометена от политическата сцена.


 


„Лозунгът за възстановяване на парламентаризма е тотално взривен. Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата“, заяви пред БНР Стефанов относно предложения от Има такъв народ за проект на кабинет.Трети избори биха били катастрофа и най-големият потърпевш ще бъде партията на г-н Трифонов, която ще бъде изметена от политическата сцена, заяви Любомир Стефанов.
Политологът оспори оценката на лидера на ИТН за „изумителна победа“ на партията на отминалите избори. „Бих го нарекъл по-скоро пирова победа.“

Една четвърт от парламентарните места при разпределението на мандатите не ти дава право да казваш държавата накъде да отива, подчерта Стефанов.


Ще падне „една гъста мъгла“ в пленарната зала, а след нея – още по-гъста мъгла, прогнозира политологът.

„За мен е изумително, че не се е получил от подобни нему популистки партии и движения, щъкащи и бъкащи и Европа“, отбеляза още Стефанов. По думите му ИТН произвежда потресаващ ефект за българската демокрация.
„Г-н Трифонов екзотично ни замерва с послания, но да управляваш държавата не е като да изнасяш поредното вечерно шоу“, коментира Любомир Стефанов.

„Не създава впечатление с поведението си, че разбира за какво става дума.“
Преподавателят смята, че предложенията на лидера на ИТН не са приоритети, а по-скоро „дъвки за широкото обществено мнение“.

„Политиката не е само фойерверки, коледни пожелания и гръмки изказвания“, допълни Стефанов.
Той смята, че горещият картоф ще бъде оставен в ръцете на парламента, а президентът ще трупа рейтинг за изборите наесен. 

Лесното решение е твърде спекулативно – президентът изчаква за пореден път нещата в парламента да се провалят, за да бута отново към служебен кабинет и президентска република, но това е твърде ексцентрична хипотеза, отбеляза още политологът.


 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.