Подобряването на структурата на заетостта е твърда основа за обществото със средно ниво на благосъстояние

https://mreja.bg/novini/podobryavaneto-na-strukturata-na-zaetostta-e-tvarda-osnova-za-obshtestvoto-sas-sredno-nivo-na-blagosastoyanie/86875 Mreja.bg
Подобряването на структурата на заетостта е твърда основа за обществото със средно ниво на благосъстояние


Данни от Държавното статистическо управление показват, че през 70-те години от основаването на КНР, в нея непрекъснато се разширява обемът на заетостта и постепенно се подобрява структурата ѝ. В края на 2018 г. трудоустроените са били 770 милиона, което е над половина от общото население на страната. От тях близо 30% са заети в промишлеността, а половината – в сектора на услугите, предава Радио "Китай".

Ситуацията със заетостта отразява устойчивото развитие на китайската икономика и поставя твърда основа за всестранното реализиране на общество със средно ниво на благосъстояние.

При обявяването на КНР през 1949 г. безработицата е била 23,6%, а в края на 2018 г. – 4,9%.

Главният икономист на банка „Джунюен" Уан Дзун коментира развитието в сферата на заетостта така: „Преди 70 години населението на Китай бе по-малко от 500 милиона, сега наближава 1,4 милиарда. За такава голяма база заетостта запази устойчив ръст, което демонстрира ясно бързото нарастване на икономиката, също така е важен принос за света. Особено след началото на политиката за реформи и отваряне, структурата на заетостта непрекъснато се подобрява и регулира. Голямо количество излишна работна ръка се прехвърля към вторичната и третичната индустрии. Китай като цяло приключи процеса на индустриализация и работи активно за разширяване на сектора на услугите".

През последните години в страната се развиват бързо частният бизнес и иновациите, появяват се нови професии и икономически модели, даващи тласък на националното стопанство и стабилизиране на заетостта. Услугите, средните, малки и микропредприятия, както и частният сектор са тези, които създават основно новите работни места. За поредни шест години – между 2013 и 2018 г., новооткритите работни места годишно са 13 милиона. За 2018 г. в дигиталната икономика са били заети 191 милиона души, което е една четвърт от всички работни места в страната.

Директорът на Института за проучване на трудовите отношения към Китайския народен университет Чан Кай казва: „Икономическото и технологично развитие доведе до появата на много нови професии, например в електронния бизнес, пазаруването по интернет, куриери за бързи доставки. Всички те са тясно свързани с развитието на интернет и допринасят за икономическото развитие и повишаване заетостта".

Основаването на КНР насам се разширяват непрекъснато също така и икономическият капацитет и съвкупната мощ на страната. По фиксирана стойност БВП през 2018 г. е 175 пъти по-голям от този през 1952 г., като е нараствал средно с 8,1% на година. За миналата година средният доход на глава от населението е достигнал 9732 долара, което е по-високо останалите държавите със средни доходи.

По думите на Уан Джун икономическото развитие със сигурност ще създаде повече работни места. „На базата на миналия опит всеки 1 процент от икономическия ръст може да доведе до създаването на 8-9 милиона работни места, но през последните години, благодарение на повишаване качеството на икономиката и подобряване на нейната структура, по-ниският растеж също може да достигне нужния обем, необходим за устойчивото развитие", казва той.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.