Под 20% са имунизираните срещу COVID във Великотърновско!

https://mreja.bg/novini/pod-20-sa-imuniziranite-sreshtu-covid-vav-velikotarnovsko/107803 Mreja.bg
Под 20% са имунизираните срещу COVID във Великотърновско!


Пълна ваксинация срещу COVID-19 са получили 18,5 процента от жителите на Великотърновска област над 18 годишна възраст.


Данните за имунизационния процес е представила д-р Евгения Недева директор на РЗИ на днешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавирус, свикано от областния управител Георги Гугучков, съобщиха от областната администрация.


Преболедувалите вируса към 2 юни са 9 615 души, от които 4 431 са над 60 години. Към същата дата са поставени общо 35 608 дози ваксини. Тези резултати нареждат областта на 11 място в страната, както по поставени дози ваксини, така и по брой лица със завършена имунизация.


Поставени са общо 1 744 дози ваксина на лекари, специалисти по здравни грижи, помощен персонал зъболекари и фармацевти, от които със завършена имунизационен цикъл са 448 лица. На базата на тези данни се предполага, че сред медицинските специалисти е достигнат колективен имунитет, е посочила д-р Недева.


На територията на областта са разкрити 15 временни имунизационни кабинета и са определени шест логистични пункта и график за получаване на ваксини от общопрактикуващите лекари.


По съвместна инициатива на Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция, МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и Специализираната болница за активно лечение по кардиология на 5 юни за жителите на най-големите квартали на Велико Търново, ще работят "зелени коридори" за ваксинация в два мобилни пункта- здравен кабинет в СУ "Емилиян Станев" и Клуб на пенсионера и инвалида в СУ "Вела Благоева", с работно време от 10,00 до 14,00 ч.


Областният щаб за борба с коронавируса е решил да продължи утвърдената практика мобилни екипи да ваксинират хора, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. Да започне имунизация от мобилни екипи на трудноподвижни лица и да се повиши обхвата с имунизации в образователните и социални институции.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.