Почина най-възрастният мъж в света!

https://mreja.bg/novini/pochina-nay-vazrastniyat-mazh-v-sveta/105832 Mreja.bg
Почина най-възрастният мъж в света!


Почина румънецът, който бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Думитру Команеску от Букурещ бе на 111 години и 231 дни.


На 29 май той бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света според Книгата на световните рекорди на Гинес.


Думитру Команеску е роден на 8 ноември 1908 г. в окръг Прахова. По професия е бил инженер агроном. Един от любопитните факти в неговия живот е, че на 86-годишна възраст се класира на пето място в страната на конкурс за земеделски експерти, което му позволява да продължи да работи по специалността си.


Думитру Команеску бе "човекът-история". Любител на математиката, но запален по растенията - страст, която го отвежда към професията на инженер агроном. Той стои зад усилията за осигуряване на хляб за населението по време на Втората световна война. Работил е със страст в продължение на повече от 70 години, водил е балансиран живот, винаги заобиколен от семейството. Оцеля и насърчаваше всички по време на пандемията, но сега ще пее своите така любими романси и ще рецитира поезия само на ангелите", отбелязва букурещката община в прессъобщение за кончината на дълголетника.Според Команеску тайната на неговото дълголетие е обичта на семейството му - синовете, тримата внуци и двамата правнуци. На 24 юни патриархът на Румънската православна църква Даниел награди Команеску с най-високото отличие, присъждано на мирянин - Патриаршески кръст, за продължителната му и ползотворна работа в полза на църквата и обществото.


Думитру Команеску бе награден и от кмета на Букурещ Габриела Фиря в рамките на проект "Стогодишни животи" със сумата от 5000 леи и почетен медал за приноса му за развитието на община Букурещ.


Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.