Почина адвокат Йорданка Вандова

https://mreja.bg/novini/pochina-advokat-yordanka-vandova/87409 Mreja.bg
Почина адвокат Йорданка Вандова


Почина Йорданка Вандова – едно от знаковите имена в адвокатурата. Юрист, който не правеше компромиси със закона, съвестта и професията, съобщава правният сайт defakto.bg.

Емблематичен пример в кариерата й е делото „Николова и Вандова“ в евросъда, по което Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на справедлив процес заради "засекретените", дори и за адвокати преписки за уволнението на служители на МВР във Върховния административен съд. В него бившият полицейски служител Стела Николова оспорваше „тайния“ процес срещу дисциплинарното й уволнение. А нейният адвокат Йорданка Вандова – искането на „допуск“, за да осъществи правата си на защитник. 

Вандова е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи като в Софийската адвокатска колегия от 1977 г.

Била е активен участник в дейността на фондация „Български адвокати за правата на човека”.

Била е член на Научно-методическия кабинет на Софийската адвокатска колегия (до 2012 г.), както и член на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет. Автор е на публикации в областта на наказателното право и наказателния процес. За последно работеше в адвокатското дружество „Доковска, Атанасов и съдружници“. 

Прощаването с Йорданка Вандова ще е на 12 август, понеделник, от 12 ч, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.