По-евтини горива на държавните бензиностанции! (Вижте какво обеща министър Горанов)

https://mreja.bg/novini/po-evtini-goriva-na-darzhavnite-benzinostancii-vizhte-kakvo-obeshta-ministar-goranov/105524 Mreja.bg
По-евтини горива на държавните бензиностанции! (Вижте какво обеща министър Горанов)


Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов дадоха изявления след извънредното правителствено заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.


Беше обсъден Проект на решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Готвените промени предвиждат създаването на верига от държавни бензиностанции във всички областни градове.


Горанов аргументира намерението с възможността да се постигнат по-оптимални цени. "Когато международните цени се променят с определен процент, не същото се наблюдава с горивата в България", каза финансовият министър.


"Данъчните складове пък са собственост само на един оператор. Така се създава невъзможност за свободна търговия", посочи още Горанов.


Затова е решено бъдещата Държавна петролна компания да получи всички активи и дейности от Държавния резерв по отношение на резерва от нефтопродукти. Тя ще получи и контрола по спазването от страна на частните субекти на задължението за поддържане на определени резерви. 


"Темата за държавните бензиностанции не е основното нещо в този законопроект. Ние искаме да създадем допълнителна конкуренция и участвайки на този пазар, да покажем с пазарни механизми действителната цена на горивата на територията на Република България", каза още Горанов.


 Фактът, че има вериги бензиностанции, които могат да си позволят да работят с 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, добави той.


После коментира и атаките срещу него от страна на хазартния бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения.


"Винаги сме поддържали добри контакти с хора, които искат да поддържат бизнес средата. Дори да е било свързано с намаление на ДДС – аз не го подкрепям и продължавам да имам резерви", заяви Горанов. 


"Опит за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношения с партньорите на Божков в бизнеса му или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри", каза още той.


"Изводът е, че позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството в това число и на премиера Борисов, тя е неоснована", заяви министърът, пише Marica.bg. 


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.