Плевнелиев: Цивилен може и трябва да оглавява военното разузнаване

https://mreja.bg/novini/plevneliev-civilen-mozhe-i-tryabva-da-oglavyava-voennoto-razuznavane/87355 Mreja.bg
Плевнелиев: Цивилен може и трябва да оглавява военното разузнаване


"Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“. Това е позицията на президента Росен Плевналиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.), изразена по БНР по повод наложеното от президента Румен Радев вето в Закона за военното разузнаване: “Би следвало цивилно лице да може и да има правото да стане началник на служба "Военна информация".

“Много е важно да се задълбочим и да видим какво се е случвало през годините. И тогава, и сега аз твърдя, че цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“ или по-точно обратното - не бива да изключваме тезата, че и цивилно лице може, т.е. само военни да бъдат, така както президентът Радев днес каза. Неговият аргумент е един единствен, той каза службата се казва “Военна информация“ - следователно само военен може да бъде шеф на тази служба. Моите аргументи бяха коренно различни - аз вярвам, че служба “Военна информация“, и това е разписано в самите текстове, не е свързана единствено и само с отбраната на Република България. Тя е свързана и изпълнява изключително важни задачи с националната сигурност като цяло. А една голяма част от рисковете днес са точно с не военен характер", коментира Плевнелиев.

"И тук, за съжаление, държавният глава Радев по скоро издиша със своите аргументи. За пореден път виждаме доказателство, че президентът Радев няма силен екип, няма аргументи, а по скоро действа популистки. Той го играе контра вече три години - и на правителството, и на Народното събрание, за съжаление понякога без аргументи", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, които допускат и цивилен да заема длъжността директор на служба "Военна информация". Според държавния глава ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза за осигуряване изпълнението на основните задачи на службата.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.