Пламен Георгиев: Подадох оставка веднага, след като бе готова проверката на НАП

https://mreja.bg/novini/plamen-georgiev-podadoh-ostavka-vednaga-sled-kato-be-gotova-proverkata-na-nap/87141 Mreja.bg
Пламен Георгиев: Подадох оставка веднага, след като бе готова проверката на НАП


Охрана пази бившия шеф на КПКОНПИ, имало заплахи за живота му

„Имаше заплахи за живота ми, затова ми е назначена охрана от Националната служба по охрана. Те са с анонимен подател, не искам да се впускам в предположения кой и защо ги отправя. Води се досъдебно производство. Не съм подал оставка заради тях. Те са от преди избухването на скандала”. Това заяви бившият вече шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Решението да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ в последния работен ден на парламента, преди лятната почивка пък, Георгиев обясни с факта, че изчаквал да приключи проверката на НАП.

„Изчаках да приключи проверката на НАП, защото исках, когато си подам оставката - решение, което бях взел много преди това, да изляза чист. След целия този скандал, нямаше как да остана председател на комисията. Резултатът от проверката ми беше връчен в сряда сутринта и аз веднага занесох оставката си”, каза той и допълни, че било лъжа, че коментирал с премиера Бойко Борисов как да процедира.

„Това е поредната глупост. Няма причина да коментирам с премиера какво и как ще направя. Ние сме самостоятелен орган”, заяви Пламен Георгиев.

Проверката на НАП, свързана със скандала около „Апартаментгейт”, в който Георгиев бе замесен заради неправомерно придобита тераса с барбекю и сауна, продължила 4 месеца и била изключително сериозна.

„Проверяваха се доходите на мен и семейството ми за 6 години назад. Проверките им много наподобяват тези, които вършим ние и са много сериозни. Анализира се всеки един ден за 6 години назад и затова продължават толкова време”, обясни Георгиев и допълни, че семейството му също било подложено на тормоз през тези 4 месеца заради скандала, който пък бил измислен.

„Говореха се лъжи – сутрин, обед и вечер. Лъжеше се за всичко във връзка с жилището, което е закупено. Като се започне с това, че съм платил евтина цена. Тя беше по 1000 евро на квадратен метър. Аз поех и всички разходи по прехвърлянето. Всичко беше 300 000 евро. Този апартамент все още е на банката, защото имам да изплащам още 160 000 евро от кредита, който теглих за него”, коментира Георгиев.

Той обясни, че въпросната тераса нямало как да се ползва като обща част от живеещите в блока, защото единственият изход към нея бил от апартамента му. „ Така е конструиран апартамента и блока. Аз плащам за тези общи части”, допълни бившият шеф на КПКОНПИ.

Решението да смени жилището си пък дошло, след като през 2017 г. се родил малкият му син. Тогава продал и наследствен имот.

„Когато имаш наследствен имот, който си продал и теглиш креди, какъв е проблемът да си купиш друг апартамент. Парите ми са с ясен произход”, коментира той.

Човекът, който ще го наследи на поста, трябвало да бъде решителен човек, който да продължи да надгражда това, което се върши, смята Георгиев.

„Не смятам, че съм допуснал грешки в работата си. Сбърках в комуникацията си с медиите. Още в началото трябваше да изляза и да обясня за лъжите, които се говореха”, коментира Георгиев накрая на разговора.

Относно излязлата по медиите информация, че е била обсъждана кандидатурата му за главен прокурор, Георгиев коментира, че такава се издига от представителите на ВСС и самият той не знае за такова нещо.

„Дори не знам дали моето име е фигурирало сред предложенията за главен прокурор. Знам само това, което се изписа по медиите”, каза Георгиев.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.