Петър Илиев: Оставям НЕК в много добро финансово състояние

https://mreja.bg/novini/petar-iliev-ostavyam-nek-v-mnogo-dobro-finansovo-sastoyanie/87216 Mreja.bg
Петър Илиев: Оставям НЕК в много добро финансово състояние


Оставям НЕК в много добро финансово състояние. Това каза изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от „Фокус“.

Той допълни, че върху него са се опитали да окажат натиск различни институции и това е причината да подаде оставка. По думите му е застрашена дори националната сигурност. "Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България", заяви Илиев. По думите му той е работил в интерес на НЕК.

"Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия", поясни той. Петър Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. "В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си", добави той.

Илиев каза, че КЕВР определя цената на електроенергията, а при нас тя е 3 пъти по-висока. "Рефрентната цена е, която КЕВР определя, около 100 лева. От останалите над 200 лева половината количество е изнесено - над 1 млрд. лв.", коментира цената на електроенергията той.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.