Пенсионерите ликуват след тази новина

https://mreja.bg/novini/pensionerite-likuvat-sled-tazi-novina-3/109064 Mreja.bg
Пенсионерите ликуват след тази новина


Увеличението на пенсиите ще стане факт след месец


Решението за увеличението на пенсиите вече е окончателно.
От НОИ съобщиха радостна вест за всички пенсионери. Надзорният съвет на осигурителния институт взе решение за осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г.


Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване. Според тях пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНР.


От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв. Това бе решено на същото заседание.


Пенсиите, отпуснат до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 5%. Това бе предложено на Надзорния съвет на НОИ от служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.


Още преди заседанието той направи уточнение, че според т.нар. "швейцарско правило" пенсиите трябва да се осъвременят с 4,8%, отчитайки инфлацията и осигурителния доход.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.