Паспорт на блока бърка в джоба на българина (Вижте с колко)

https://mreja.bg/novini/pasport-na-bloka-barka-v-dzhoba-na-balgarina-vizhte-s-kolko/107181 Mreja.bg
Паспорт на блока бърка в джоба на българина (Вижте с колко)


Всички се вълнуват от въпроса каква ще е цената на паспортите за блока


Експерт разкри подробности около паспортите на жилищните сгради.
Все още няма фиксирана пазарна цена за изготвянето на техническите паспорти на сградите.


Очакванията са за апартамент от 60 квадрата цената да бъде в порядъка на 200 лв. Това обясни Александър Александров, който е професионален домоуправител.


Разходите за паспорт на блока ще се разпределят между живущите във входа и те ще се изчисляват на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.


Крайният срок за подготвяне на документацията е до 31 декември 2022 година. До тази дата всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.

Срокът няма да бъде удължаван. Причината е, че процедурата, която е по изискване на Европейския съюз, вече 4 пъти беше отлагана. Издаването на паспорти за сградата е задължително за тези, които са строени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.

Александър Александров коментира, че техническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда. В документа се отразяват промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност, пише Pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.