Първи случай на марсилска треска в Пловдив

https://mreja.bg/novini/parvi-sluchay-na-marsilska-treska-v-plovdiv/86338 Mreja.bg
Първи случай на марсилска треска в Пловдив


След нашествието от кърлежи в Пловдив, в града вече има случай на заболял от смъртоностната марсилска треска.

 Между 12 и 18 юли е нямало ухапан пловдивчанин от кърлеж, тази седмица обаче РЗИ отчита нова вълна от пострадали. Трима са намерили кърлежи по себе си. Един от ухапаните е развил марсилска треска, предаде trafficnews.bg.

Заразеният е хоспитализиран. 

През изминалата седмица в Пловдив и областта са регистрирани 68 случая на чревни инфекции. Девет души са се заразили с варицела, един със скарлатина и един с вирусен хепатит.

Граждани сигнализират за истинска напаст от кърлежи, които са плъзнали из зелените площи. След разходка на домашния си любимец в квартал „Христо Смирненски” в пловдивския район „Западен” само преди седмица млад пловдивчанин идвадил над 30 кърлежа от кучето си.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяванe. Източник и резервоар на инфекцията в природата са кърлежите, основно Rhipicephalus sanguineus. Инфекцията циркулира сред диви гризачи и други животни (например кучета). Човек се заразява при ухапване от инфектиран кърлеж От това следват поражение на централната нервна система, храносмилателния тракт, бъбреците, панкреаса, сърцето, белите дробове, черния дроб, кожата.

Заболяването започва с внезапно увреждане на общото състояние - повишаване на температурата - 38-39 градуса, мускулни и ставни болки, втрисане, отпадналост. Открива се характерния първичен афект - tache noire, черно петно След няколко дни се появява обрив, който се разпростира по лицето и цялото тяло, включително дланите и стъпалата. Обривът се задържа около 10 дни. При преглед се установява уголемен черен. На мястото на кожните обриви, след оздравяване, остават кафеникави пигментации. Заболяването преминава за 10-14 дни. Понякога протича тежко и се развиват симптоми от страна на различни органи. Може да се засегне сърдечно-съдовата система с прояви на ритъмно-проводни нарушения, миокардит и перикардит; храносмилателният тракт - диария, повръщане; бъбреците - остра бъбречна недостатъчност и т.н.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.