Парламентът прие нови мерки срещу прането на пари

https://mreja.bg/novini/parlamentat-prie-novi-merki-sreshtu-praneto-na-pari/86241 Mreja.bg
Парламентът прие нови мерки срещу прането на пари


Банки, застрахователи, търговци, нотариуси, брокери ще докладват на ДАНС за съмнителни сделки, предвиждат промени в Закона за изпирането на пари, приети от парламента на първо четене. За прикриване на нечисти парични транзакции, санкцията може да достигне 10 млн. лв., предаде БНТ. 

Очаквано,управляващи и опозиция влязох в спор по текстове от закона.От левицата обвиниха управляващите, че противопоставят цели съсловия, като ги задължават да нарушават финансовата конфиденциалност.

"Тук да се създаден едно недоверие спрямо съсловието на счетоводителите, а именно да се превърнат в, грубо казано, доносници срещу своите клиенти. Нашият апел е и към законодателя, и към нас самите, разбира се, между първо и второ четене да направим тези промени, които наистина да направят закона работещ", коментира Иван Иванов -депутат от ПГ на "БСП за България".

От ГЕРБ призоваха левицата да не търси политически дивиденти когато става въпрос за националната сигурност.

Когато някой поиска от теб умишлено, директно да му кажеш как да изпера тези пари или как да ги преведа на една организация, така че да не остане следа, да се даде информацията.

Тежки санкции заплашват финансова институция или търговец, който проспи съмнителна сделка.Глобите започват от 1000 лв. и могат да достигнат до 10 млн. лв.

С промените в Закона срещу изпирането на парите се забранява на банките да разкриват анонимни сейфове или анонимни банкови сметки.

Парламентът задължи дори търговци на произведения на изкуството и брокери на имоти под наем да докладват пред ДАНС за съмнителни сделки над 20 000 лв.

Драстично се увеличават и глобите за увреждане на културни паметници, с приетите Също днес на второ четене промени в Закона за културното наследство, които скачат от 500 до 50 000 лева.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.