Папалезов се пребори да има наказания за авторите на фалшиви антики

https://mreja.bg/novini/papalezov-se-prebori-da-ima-nakazaniya-za-avtorite-na-falshivi-antiki-2/107799 Mreja.bg
Папалезов се пребори да има наказания за авторите на фалшиви антики


Той организира изложба с над 300 артефакта, възстановени от МВР


Ангел Папалезов, който е обвинен като член на банда за трафик на антики и пране на пари, през 2018 г. организира изложба със спасени от МВР антики.


Той вече 11 години е шеф на сектора за борба срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности, в Главна дирекция “Национална полиция”.


Изложбата бе открита на 6 ноември в Националния археологически музей в София и включваше над 300 експоната, спасени от разследващите. Сред артефактите попадаха най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хилядолетие пр.Хр., коринтски шлем от края на VI в. пр.Хр., колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II хил. пр. Хр. и икони от Тревненската школа.


Папалезов оглави


сектора през


2010 година,


след като предишният му началник Кирил Христосков се пенсионира. Малко след това Христосков започна работа във фондация “Тракия” на Васил Божков, а миналата година почина.


През годините Папалезов се бори активно за промяна в законодателството за фалшификаторите. За тях нямаше наказание. Така дилъри на антики му разказвали, че ходят само с ментета.


“Който не разбира,


заслужава да изяде


дървото”,


казвали те. И обяснявали, че ако ги хване полицията, експертизата доказва, че са фалшификати и няма престъпления.


След поправка в Наказателния кодекс, инициирана от полицая, от началото на 2019 г. се предвижда до 1 година затвор и до 20 хил. лв. глоба за авторите на ментета. Малко след като тя влезе в сила, Ангел Папалезов започна кампания за по-големи наказания, защото повечето фалшификатори се оказват неосъждани и се разминават само с административно наказание.


Сред по-известните успехи на полицая и оглавявания от него сектор е


разкриването на


кражбата на


множество платна


на Владимир


Димитров-Майстора и


Димитър Киров -


Ди Киро


Те бяха задигнати от къща в София на наследник на Майстора в началото на 2019 г. Само за няколко дни платната бяха възстановени на собственика Павел Антонов, а крадците Антон Антонов-Амет и Виктор Марев-Чоко-заловени. Заедно с тях бяха хванати и тримата прекупвачи. Те бяха подведени под отговорност за укривателство на платната.


Друг шумен случай, по който Папалезов работи, е кражбата на платно на Иван Мърквичка. То е намерено да се продава на битака в София в края на 2017 г. Няколко месеца преди това сериен крадец задигаше картини от хотели във Велинград, София и Плевен. Сред платната попадаше шедьовър на Димитър Буюклийски, оценен на 10 хил. лева. Папалезов разказа историята пред “24 часа”, даде снимки от охранителните камери и след сигнал от наш читател, че крадецът е Огнян Калапиш, мъжът бе задържан.


Полицаят е роден на 15 февруари 1977 г. в Златоград. Завършил е Академията на МВР през 2001 г. Работил е в секторите “Престъпления, свързани с МПС”, “Престъпления срещу собствеността” и “Културно-исторически ценности” в СДВР, преди да оглави аналога му в Националната полиция.


Негови познати го


описват като


изключително


диалогичен,


интелигентен и начетен.


Той трябваше да е в комисията, която проверява за незаконно подслушване в ГДБОП и “Вътрешна сигурност”. Вътрешният министър Бойко Рашков обаче го изтеглил от нея на 31 май, само ден преди прокурори и следователи да влязат в кабинета и дома на Папалезов.

Източник: 24 часа


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.