Пандемията удря по имотния пазар! Скачат лихвите по ипотечните кредити

https://mreja.bg/novini/pandemiyata-udrya-po-imotniya-pazar-skachat-lihvite-po-ipotechnite-krediti/105892 Mreja.bg
Пандемията удря по имотния пазар! Скачат лихвите по ипотечните кредити


Първият удар върху имотния пазар от коронакризата вече е факт, след като банките решиха да променят условията за ипотечното кредитиране. От друга страна, самите клиенти, които бяха на финалната права да изтеглят жилищен кредит в началото на 2020-а, спряха, за да осмислят още веднъж големия ход, който ги обрича на ежемесечни разходи в близките поне 10-20 години.

Банките пък редактираха условията по големите заеми и пипнаха лихвените проценти. След рекордно ниските лихви по ипотеки от 2.6-2.8% преди Нова година, през април вече процентът бе 3.1-3.2%, а в момента все по-често клони към 3.5%. Средно увеличението дотук е от около половин процент. При това не за всички. Добрата новина е, че старите клиенти не са засегнати от промяната, тя важи само за новите.


 
Кредитните консултанти обаче казват, че лихвата не е „за всички”, а се определя индивидуално спрямо профила на клиента. Банка ДСК посочва в офертите си, че диапазонът е широк - от 3.30% до 4.79% в зависимост от клиента, вида и параметрите на заема. Единият продукт на Пощенска банка пък е с нива от 2.80 до 3.95%, а точната лихва става ясна едва след като банката проучи клиента и доходите му. Прогнозите и занапред не са добри. Заради все още неясния изход от здравната криза, бързо преминала в икономическа, банките ще стават все по-подозрителни и ще затягат правилата, смятат експерти.


Увеличаването на лихвения процент е най-нормалната и естествена реакция на финансовите институции при повишен риск. Това обаче съвсем не е единствената промяна, случила се на банковия пазар през последните месеци. Някои трезори започнаха да намалят размера на максималното финансиране при закупуване на жилище. Тези, които доскоро са покривали до 80% от цената, вече осигуряват 75% от нея. Други, които са предлагали до 85% финансиране, го свиват на 80%. Вече е невъзможно да се получи заем за жилище на груб строеж, освен ако не е проект, финансиран от съответната банка, посочи в свое интервю Георги Заманов, член на УС на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк.


Условията по ипотечните кредити започнаха да се затягат още в края на миналата година. Банките постепенно престанаха да финансират на 100 и дори 90% покупката на жилища, както и да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителски заем. Именно тази схема бе най-често използвана в последните години, за да може новите собственици да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека или да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство.


Иначе по време на извънредното положение съвсем естествено търсенето на всякакви кредити спадна рязко. В такава пандемия никой не би влизал в нови рискове, лесно обясни Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка в изданието на „Шумът на парите”. Някои финансови институции пък неофициално спряха да кредитират заетите в браншовете хотелиерство и ресторантьорство като един от най-засегнатите и с неясно бъдеще, пише Marica.bg.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.