Отново порязаха с пари пенсионерите

https://mreja.bg/novini/otnovo-poryazaha-s-pari-pensionerite/85618 Mreja.bg
Отново порязаха с пари пенсионерите


Не се предвижда никаква съществена промяна в размера на пенсиите, освен ежегодното осъвременяване


С 15 гласа „против“ и 81 „въздържал се“, народните представители отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 година.


 


Вносителите на промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждаха преизчисляването да е периодично, поне на четири години.


76 народни представители от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ подкрепиха проекта


 


Според авторите на текстовете преизчисляването на пенсиите със средния осигурителен доход за 2015 г. би изчистило частично проблемите с неравнопоставеността. Така при линия на бедността за 2019 г. 348 лв. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли е 219.43 лв., а средната пенсия е около 386 лв.


 


В противен случай ще се задълбочи още повече проблемът с един от основните принципи на осигуряването, какъвто е принципът на равнопоставеността на осигурените лица, посочват от левицата.


 


Според мотивите немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване. В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години. Бедните възрастни хора са се увеличили от 22,6% през 2014 г. на 29,2% през 2018 г. Над 1,3 млн. пенсионери 60% от общия брой са с пенсии под границата на бедността.


 


В същото време не се предвижда никаква съществена промяна в размера на пенсиите, освен ежегодното осъвременяване от 1 юли, се обосновават от левицата.

Източник: https:blitz.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.