Откриха нова възможна странична реакция от ваксините

https://mreja.bg/novini/otkriha-nova-vazmozhna-stranichna-reakciya-ot-vaksinite/108018 Mreja.bg
Откриха нова възможна странична реакция от ваксините


Откриха нова възможна странична реакция от ваксините


Специалистите от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) откриха връзка между рядко сърдечно възпаление и ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. Съветът им е към хората с анамнеза за рядко кръвно заболяване да избягват препарата на Johnson & Johnson.


Като възможни странични реакции трябва да бъдат обявени и заболявания миокардит и перикардит. В случая става въпрос и на звете РНК ваксини. Това уточняват експертите от Европейската агенция по лекарствата (EMA).


Страничните реакции се проявяват предимно в рамките на 14 дни от ваксинацията, по-често след втората доза и засягат както по-млади, така и възрастни мъже. Заключението на експертите от EMA е в съответствие с констатациите на американските здравни власти миналия месец.


Хората, които имат анамнеза за синдром на капилярно изтичане, не трябва да се ваксинират с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson, препоръчват експертите.


През юни регулаторът поиска синдромът на капилярно изтичане да бъде добавен като страничен ефект от ваксината на AstraZeneca.


Ваксините AstraZeneca и на Johnson & Johnson използват различни версии на COVID-19, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.