Отказали шофьорски книжки на българи от Босилеград заради законово изискване

https://mreja.bg/novini/otkazali-shofyorski-knizhki-na-balgari-ot-bosilegrad-zaradi-zakonovo-iziskvane/87271 Mreja.bg
Отказали шофьорски книжки на българи от Босилеград заради законово изискване


Законово изискване е причината за отказите за издаване на шофьорски книжки на българи от Босилеград (Сърбия), каза за БТА Катя Табачка, говорител на ОД на МВР в Кюстендил. Тя отрече твърденията, че мотивите са в изписването на имената в личните документи на българите от Босилеград.

Както БТА писа, Демократичният съюз на българите в Босилеград е внесъл писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов, във връзка с десетки оплаквания на български граждани от Босилеград с адресна регистрация в Кюстендил, на които се отказвало да им се издадат свидетелства за правоуправление на моторно-превозни средства.

Отказвало се въпреки, че кандидат-шофьорите успешно изкарали обучителни курсове за правоуправление на моторно-превозни средства в съответните авто-школи в Кюстендил и били регистрирани в системата на МВР и органите на КАТ в Кюстендил. В тези случаи ставало въпрос за българи от Босилеград, с придобито българско гражданство или лични карти за временно и постоянно пребиваване в Република България, казаха от Културно-информационния център в Босилеград.

"Свидетелствата за управление на моторно-превозни средства се издават от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Кюстендил по постоянен адрес на заявителя при спазване на нормативно определени правила за необходимите документи и изисквания", каза Табачка. Тя уточни, че документите се издават на хора, които са установили обичайното си пребиване в Р България, като за това обстоятелство подписват декларация. Както при първоначално издаване на такъв документ, така и при издаване на нов, при пoдмяната му, с издадено от друга държава или при придобиване на нова категория, лицето-заявител следва да представи декларация, че обичайното му пребиваване не е в друга държава-членка на ЕС и че не е притежател на друго валидно свидетелство, издадено от държава-членка на ЕС.

По смисъла на европейското и българско законодателство "обичайно пребиваване" означава мястото, където лицето обикновено живее повече от 185 дни през календарната година, допълни още Табачка.

При съмнения или постъпили сигнали за хора, които са посочили постоянен адрес на територията на Кюстендилска област, но живеят и работят извън България, а са внесли заявление за издаване на шофьорска книжка и са подписали декларация с невярно съдържание, се правят проверки и се уведомява съответната прокуратура. От полицията в Кюстендил обаче не казаха дали има такива сигнали до прокуратурата и не уточниха броя на отказите за издаване на шофьорски книжки.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.