От последните минути: Издирват Атанас Скатов след падане под К2 (Въжето на българина се скъсало)

https://mreja.bg/novini/ot-poslednite-minuti-izdirvat-atanas-skatov-sled-padane-pod-k2-vazheto-na-balgarina-se-skasalo/107101 Mreja.bg
От последните минути: Издирват Атанас Скатов след падане под К2 (Въжето на българина се скъсало)


Атанас Скатов е паднал след скъсване на въже при слизане от Лагер 3 под К2 (8611 м), съобщава Alpine Adventure Guides в "Туитър". Според информацията е изпратен екип от шерпи, който да го търси.


Организаторите от Seven Summit Treks (SST) са съобщили пред БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип, и затова натам ще лети хеликоптер.


Българинът е част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Заедно с още няколко души те се насочиха към атака заради очаквани атмосферни условия, които да позволят изкачването.От SST обявиха по-рано, че опитът за изкачване на К2 е преустановен. "Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3, като някои от тях се насочиха към 8000 м снощи. В следващите няколко часа ще започнем слизането към базовия лагер."До момента Скатов е изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.


Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.