От октомври: Важна промяна за безработните

https://mreja.bg/novini/ot-oktomvri-vazhna-promyana-za-bezrabotnite/106206 Mreja.bg
От октомври: Важна промяна за безработните


Важната промяна за безработните вероятно ще стане факт от месец октомвриПо време на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бяха взети важни финансови решения. Мероприятието бе свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова за обсъждането на важни мерки, свързани с пандемията и ограничаване на икономическите последствия от нея.

Едно от решенията засяга всички безработни. По предположение на съвета минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица следва да се  повиши от 9 лв. на 12 лв. Предложението е това да се случи от 1 октомври 2020 г.


Предстоящото увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец. Близо 90 млн. лв. са необходими за тази цел до края на 2020 г.


Предвижда се и друга важна промяна, свързана със срока за получаване на парично обезщетение за безработица по чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване). Предлага се повишение на този срок от 4 на 7 месеца.


Промяната ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. На около 2 млн. лв. се оценява разходът за тримесечието.


Общо 14 млн. лв. възлиза разходът за двете допълнителни мерки за 2020 г.


Корекция в разходите на фонд „Безработица“ и съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, не са необходими.


На база отчетни данни към 31 юли, в края на годината ще са налице достатъчно средства, които ще обезпечат напълно увеличените разходи на фонда, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.