От НСИ направиха любопитни разкрития за преброяването

https://mreja.bg/novini/ot-nsi-napraviha-lyubopitni-razkritiya-za-prebroyavaneto/108528 Mreja.bg
От НСИ направиха любопитни разкрития за преброяването


Най-добре върви процесът в Северозападна България


От Националния статистически институт направиха любопитни разкрития за преброяването.


 


„Научихме от медиите за случая в Перник. Мъж, който е бил посетен, е произвел изстрел по наш преброител. Жената е отишла на адреса, за да го преброи, легитимирала се е, въпреки това е произведен изстрел с газов пистолет. Това е недопустимо, надявам се случаят да не остане без последствия“. Това заяви на брифинг председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.


 


Кметът на Перник Росица Лазарова съобщи, че вече тече разследване от полицията. Тя твърди, че мъжът, произвел изстрелите, живее в къща във вилната зона, но не бил местен.
Потърпевшата преброителка засега отказва да коментира пред медиите.По думите му за тези, които по някакви причини не успеят да се преброят, няма да има глоби. Те ще са само за онези, които целенасочено пречат на преброяването.

Регистриран е висок процент на отказали се преброители – отказват да извършват работата, за която са наети, заявиха от НСИ.
Основната причина е епидемичната обстановка. Всички преброители са инструктирани и снабдени с всички средства. Инструктирани са да не осъществяват близък контакт и да спазват разстояние от поне 1,5 метра.

"В София не достигат около 600 преброители, там където е възможно се заменят", заяви Сергей Цветарски, цитиран от БНТ. 
По думите му, ако преброител не е дошъл сега, ще дойде в следващите дни.

"В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, могат да се обърнат към временните центове, които бяха разкрити", допълни Сергей Цветарски.

Той подчерта, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му дадат кода. Самият преброител ще ги намери и ще им се обади, когато трябва да се уточнят неточности и разминавания.

Към 4 октомври са преброени 2 милиона 771 хиляди лица от преброителите, заедно с 2 милиона 404 електронно преброени, имаме общо 5 милиона 176 хиляди лица към 04.10.2021 г., което е 74,8 процента от населението.

Най-добре върви процесът в Северозападна България – във Видин, Враца, Монтана и Ловеч има над 85 процента преброено население. Русе, Велико Търново, Перник и Кюстендил също са с над 85%.

За София преброяването с преброители върви най-добре в районите Панчарево, Красна поляна и Банкя. Най-зле е ситуацията в Средец, Студентски град и Триадица, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.