От НИМХ обявиха прогнозата си за лятото

https://mreja.bg/novini/ot-nimh-obyaviha-prognozata-si-za-lyatoto/105629 Mreja.bg
От НИМХ обявиха прогнозата си за лятото


От НИМХ обявиха какво време ни очаква следващите месеци


Доц. д-р Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките заяви в интервю за БГНЕС, че можем да очакваме относително сухо и топло лято. 


Според прогнозите е малко вероятно това лято да се окаже дъждовно. Господинов заяви, че все пак валежи ще има, но те ще бъдат в рамките на нормалното.


Той поясни, че според метеорологичните определения лятото включва периода от трите най-топли месеци в годината и се различава от астрономическото лято, което започва от 21 юни и продължава до есенното равноденствие в края на септември.


Синоптикът добави, че интензивните краткотрайни валежи, придружени често с градушки или силен вятър през лятото, са характерни за страната ни. Той е категоричен, че това не са извънредни явления за България, особено през май и юни.


Доц. Господинов уточни, че това са вероятните прогнози и те не изключват аномалии в един или друг вариант.


„В едни части на земята сезонът ще се окаже относително топъл, а в други – относително студен”, заяви експертът. Той добави, че България също се вписва в глобалната тенденция за затопляне, която се наблюдава през последните десетилетия, пише БЛИЦ.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.