От 8 г. котаракът Лари планира тактиката си срещу мишките на Даунинг стрийт

https://mreja.bg/novini/ot-8-g-kotarakat-lari-planira-taktikata-si-sreshtu-mishkite-na-dauning-striyt/87925 Mreja.bg
От 8 г. котаракът Лари планира тактиката си срещу мишките на Даунинг стрийт


Ежедневните му занимания включват тестове дали античните мебели стават за дрямка

Поздравяване на гостите, проверка на нивото на защита и тестове дали античните мебели стават за дрямка. Това са част от ежедневните занимания на котарака Лари, който от 8 години живее в резиденцията на британския премиер на Даунинг стрийт 10 в Лондон.

Основното задължение на Лари е да намери решение на проблема с присъствието на мишки в къщата. Самият той обаче казва, че все още е на етап “планиране на тактиката си”, посочва сайтът на британското правителство. Това се смята за единствения официално потвърден цитат на Лари, въпреки че котаракът има своя страница в туитър с 314 000 последователи.

На 15 февруари 2011 г. Даунинг стрийт 10 посрещна нов обитател - котаракаЛари. 4-годишният тогава бездомник е осиновен от премиера Дейвид Камерън от приют с препоръката, че притежава завидни умения в ловенето на мишки. Оттогава Лари смени трима премиери. Той е първата котка, на която номер 10 официално връчва титлата “Главен мишеловец в кабинета на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия”. С това Лари става и единственият държавен служител с официално позволение да убива, дадено му лично от британския премиер.

През годините много други котки са изпълнявали същата задача, без да харчат парите на данъкоплатците. Ролята на мишеловец в британската власт се предполага, че датира от управлението на крал Хенри VII през XVI в., след назначаването на Томас Уолси за първи съветник на краля и кардинал през 1515 г. Уолси обичал котките и винаги имал по един мъркащ любимец в скута си. Увлечението му било толкова голямо, че дори около наскоро издигнатата му статуя се навърта котенце. Смята се, че една от многото котки на Уолси вероятно е служила като първи мишеловец в правителството, разказва в. “Ивнинг стандарт”.

Що се отнася до официалния пост обаче, документите ни отпращат към 1929 г., когато е отбелязано, че министерството на финансите разрешава отделянето на определена сума за “поддържането на продуктивна котка”. Колкото и премиери да се изреждат на Даунинг стрийт, постът на котката е неприкосновен. Питър III например служи от 1946 до 1964 г. по времето на премиерите Клемент Атли, Уинстън Чърчил, Антъни Идън, Харолд Макмилан и Алек Дъглас-Хоум.

Когато Дейвид Камерън встъпва в длъжност през 2010 г., на Даунинг стрийт 10 няма главен мишеловец, тъй като предишната котка Сибил е пенсионирана от 2009 г. Първоначално Камерън се съпротивлява на идеята да наеме заместник на Сибил до момента, в който при няколко тв предавания на живо са заснети гигантски плъхове да се мотаят пред резиденцията. Въпреки резервите си Камерън и семейството му отиват в дома за кучета и котки “Батерси” през февруари и осиновяват Лари Камерън. Котаракът е предпочетен заради живота си като бивш бездомник, който му дал “силен инстинкт за гонене и лов”.

Похвалите за уменията на Лари обаче не му помагат в кариерата и той така и не успява да извърши убийство в продължение на 2 месеца. През април 2011 г. котаракът все пак улавя малка мишка и я хвърля в краката на един от секретарите на Камерън. Работната му етика и уменията му често стават обект на критики, особено след като неведнъж е хващан да спи по време на работа. 

Още в първия си ден на поста Лари показа, че не е особен фен на журналистите. Първо остави събралите се пред Даунинг стрийт камери да чакат над 45 минути да си довърши дрямката, преди да бъде показан пред обществото. По-късно той атакува журналистка, която предаваше на живо от стаите на премиерската резиденция. Политическата репортерка Люси Манинг си тръгна с дълбоки драскотини по ръцете след неуспешен опит да заснеме кадри с Лари, седнал в скута ѝ. Явно невпечатлен от перспективата да бъде звезда по националната телевизия, Лари избяга от хватката ѝ и се скри под масата.

Въпреки че Лари не е особено ефективен главен мишеловец, той е изключително талантлив в поздравяването и забавляването на гости. Премиерският котарак обаче изпитва явна неприязън към мъже, особено когато не ги е срещал преди. Изключение направи само за президента на САЩ Барак Обама, който бе посрещнат необичайно топло още от пръв поглед.

За разлика от симпатиите си към Обама Лари показа, че не може да търпи израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Котаракът блокира входа на премиерската резиденция и дълго отказваше да помръдне, докато не се наложи да бъде изпъден от полицай, за да може израелският премиер да влезе на официално държавно посещение.

Мързелът на Лари принуди първия му премиер Камерън да хвърли сребърна вилица по мишка, която се разхождаше необезпокоявана по време на вечеря с министри. В този момент Лари беше твърде зает да си дремва и не наруши спокойствието си. Мишката се размина без драскотина.

След Дейвид Камерън котаракът трябваше да приеме в дома си Тереза Мей. Когато втората жена, премиер на Великобритания, обявяваше оставката си, полицията временно евакуира Лари от резиденцията поради опасения, че той ще стане център на внимание, а не министър-председателката.

Самият Лари е притеснен не от отношенията с новите си стопани, а от вечния конфликт с основния му съперник - котарака Палмерстън от министерството на външните работи. Двамата неведнъж са изяснявали отношенията си на бойното поле на Даунинг стрийт 10, а веднъж през октомври 2016 г. дори се наложи охраната да спасява Лари от ноктите на Палмерстън. Премиерският котарак бе заведен на ветеринар заради пострадала лапа и след това лежа няколко дни и близа раните си. Парите за лечението бяха събрани от персонала на резиденцията. По-късно Лари си отмъсти, като в устата му остана част от черната козина на дипломатическия съперник.

Палмерстън беше котката на Борис Джонсън, когато той бе външен министър. След като бе избран за премиер, се наложи да приеме и Лари в резиденцията на номер 10. Още не е ясно как ще се развият отношенията им. 

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.