Освободили тайно един от атентаторите срещу Алексей Петров няколко месеца преди разстрела му

Трактора лично дал благословията си за предсрочното освобождаване на Логвиненко от затвора

https://mreja.bg/novini/osvobodili-tayno-edin-ot-atentatorite-sreshtu-aleksey-petrov-nyakolko-meseca-predi-razstrela-mu/117578 Mreja.bg
Освободили тайно един от атентаторите срещу Алексей Петров няколко месеца преди разстрела му

Трактора лично дал благословията си за предсрочното освобождаване на Логвиненко от затвора

Вече повече от месец МВР и представители на прокуратурата не успяват да установят местонахождението на украинеца Роман Логвиненко, който бе осъден като организатор на неуспешния атентат с гранатомети срещу Алексей Петров. Логвиненко бе пуснат предсрочно от зандана тази пролет, няколко месеца преди показния разстрел на бившия командос и съветник в ДАНС – Алексей Петров.

 

Дни след мафиотското покушение срещу Алексей Петров на 16 август т.г. стана известно, че украинецът Логвиненко, който излежаваше 10-годишна присъда в Софийския затвор като организатор на атентата с два гранатомета срещу Трактора на 29 октомври 2015 г., е бил пуснат тайно на свобода на 29 май т.г., макар да му е оставало да излежи още 3 години в пандиза.

 

След убийството на Алексей Петров разследващите криминалисти са настояли украинецът Логвиненко да бъде задържан за разпит, ако все още е в България, а при положение че е извън пределите на страната – да бъде издирен чрез запитване до родната му Украйна.

 

„Оказа се, че Логвиненко е изчезнал и не може да бъде открит – в средата на юли той е напуснал България с автомобил в посока Румъния, след което е преминал през Молдова, за да стигне до град Кривой Рог, където е адресно регистриран. Само че Роман Логвиненко е напуснал и родния си град, заедно със съпругата си и трите им деца, а властите в Украйна отказват да дадат информация, къде може да бъде открит.  Мотивът им е, че той не е обвиняем в криминално престъпление“, разкрива столичен -криминалист, ангажиран в разплитането на убийството на Алексей Петров.

 

Украинецът Роман Логвиненко бе арестуван през февруари 2016. г. и обвинен като организатор на неуспешния атентат с гранатомети срещу Трактора, случил се 4 месеца по-рано. Тогава блиндираният „Мерцедес”, в който пътуваха Алексей Петров и шофьорът му Стефан Борисов, беше обстрелван с два гранатомета недалеч от дома на бившия шеф в ДАНС близо до бул. „Черни връх“ в София.

 

Впоследствие се оказа, че бронираното возило, а и късметът на Алексей Петров са спасили

живота му –  атентаторите са обстрелвали лимузината от близко разстояние като само една от изстреляните гранати се е взривила, докато другата е отскочила, намалявайки чувствително силата на експлозията. Като извършители на неуспешния атентат, поръчан от Логвиненко, бяха обвинени украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков, които обаче и до ден-днешен са в неизвестност. В родния ъндърграунд отдавна върви слух, че тримата украинци са били ликвидирани малко след като са се изнесли от България в посока Турция.

 

Що се отнася до Роман Логвиненко, той първоначално получи присъда от 15 години затвор от Софийския градски съд, която впоследствие беше намалена на 10 години лишаване от свобода. През 2021 г., малко след като Логвиненко беше окончателно признат за виновен, той беше тихомълком преместен в затворническото общежитие в Казичене. А на 29 май т.г. Апелативният съд в София тайно пусна организатора на атентата срещу Трактора предсрочно на свобода с мотив, че се е поправил в затвора и има нисък риск да извърши ново престъпление. На съдиите повлия и фактът, че зад решетките Логвиненко се е трудил като чистач на фитнеса.

 

Според непотвърден официално слух, самият Алексей Петров е дал благословията си Роман

Логвиненко да бъде пуснат предсрочно от затвора, но само при положение, че се завърне в родината си Украйна. Мълви се, че част от сделката Логвиненко да бъде пуснат предсрочно е била той да даде показания, че е нает от хазартния бос Васил Божков за да организира неуспешния атентат срещу Алексей Петров. Сред 18-те обвинения, повдигнати срещу Черепа е и поръчителството на убийството на Трактора, както и още 3 екзекуции, но до този момент от държавното обвинение пазят в тайна докъде е стигнало разследването. След като Божков се прибра в България от Дубай и бе задържан на летището, от прокуратурата опитаха да убедят съда да остави Черепа за постоянно зад решетките, но сред доводите им, че той е опасен за обществото, липсваха данни за поръчковите убийства.

 

Иначе Васил Божков и разстреляният преди малко повече от месец Алексей Петров, враждуваха от зората на демокрацията. Паметливи летописци на ъндърграунда твърдят, че войната между двамата започнала на 2 юли 1994 г., когато Мерцедесът на Черепа, в който освен него се возеха 10-годишният му тогава син Антон и вече бившата му съпруга Мая, бе взривен от поставена и активирана от разстояние бомба на пътя край Траянови врата. Тогава Божков и семейството му оцеляха по чудо, тъй като атентаторите активирали бомбата секунди по-рано от необходимото. Смята се, че Черепа е атакуван с бомба на пътя, тъй като отказва да предостави на Алексей Петров дял от хазартния си бизнес и пречел за навлизането на баретата в тази печеливша индустрия.

 

Няколко години по-късно – през 2002 г., Алексей Петров оцеля при опит да бъде убит на излизане от басейна „Спартак“. Тогава охранителите му отвръщат на стрелбата, а Трактора и половинката му Ива Павлова, са ранени и откарани в „Пирогов“. Впоследствие за неуспешното покушение бе арестувана групата на Николай Добрев – Бай Добри, който в онзи момент бе началник на охраната на Божков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.