Осъдиха на 20 години затвор дрогирания пътен убиец Семерджиев, полицаите му помагачи се отърваха

Татуираният джигит опита неуспешно да прехвърли вината си върху две жени

https://mreja.bg/novini/osadiha-na-20-godini-zatvor-drogiraniya-paten-ubiec-semerdzhiev-policaite-mu-pomagachi-se-otarvaha-3/132609 Mreja.bg
Осъдиха на 20 години затвор дрогирания пътен убиец Семерджиев, полицаите му помагачи се отърваха

Татуираният джигит опита неуспешно да прехвърли вината си върху две жени

Софийският апелативен съд осъди на 20 години затвор проваления бивш футболист Георги Семерджиев за причинената от него в пияно и дрогирано състояние тежка катастрофа с две убити момичета на столичния бул. „Черни връх“, състояла се на 5 юни м.г., но правосъдието така и не достигна  до поне 40 служители на МВР, неизпълнили задълженията си, благодарение на което татуираният джигит е шофирал безнаказано години наред с отнета книжка и с фалшива тапия от Швейцария.

 

Мотивите за присъдата от 20 години затвор, постановена на Семерджиев от съдиите от Софийския апелативен съд, все още се чакат, но според адвокатите на семействата на убитите в катастрофата Хариет Стефанович и Христина Дилева, решението на съда е мотивирано в 72 страници и потвърждава постановената преди година на първа инстанция от Софийски градски съд 20-годишна присъда за пътния убиец.

 

Зверската  катастрофа, предизвикана от Семерджиев, се случи на 5 юни 2022 г. в 23.03 часа. Тогава джипът на дрогираният Семерджиев летял по бул. „Черни връх“ в посока „Джеймс Баучер" със 166 км/ч при позволени 50 км/ч. Експертизата изчисли, че при тази скорост спирачният му път е бил 198 метра. Платното е било добре осветено, сухо и без дупки. Той бил в третата от четирите ленти. Наближавайки голямото кръстовище на бул. „Черни връх" и „Арсеналски”, джигитът изобщо не намалил, въпреки че светофарът за него светел червено.

 

В този момент, около 23.03 часа, потеглило такси, което спряло четири метра преди стоп линията. Таксиметровият шофьор тръгнал с 12 км/ч, но аудито на Семерджиев било извън неговата зона на видимост. Заради много високата скорост Семерджиев не е могъл да спре и двете коли се блъскат, като при удара скоростта на жълтата кола била 33 км/ч, а джипът се движил със 166 км/ч.

 

В този миг Хариет Стефанович е била на тротоара. Автомобилът я притиска към асансьорната шахта и момичето умира за части от секундата. Експертите изчисляват, че в този момент скоростта на аудито е 148 км/ч. При удара в шахтата джипът се разцепва на две, като предната част се движи с 160 км/ч и помита Христина Дилева, която се движела по тротоара. Тялото на момичето е изхвърлено напред и надясно.

 

На 17-ата секунда от катастрофата Семерджиев излиза от колата си. В нея обаче той оставя телефона си, дясната маратонка, други свои лични вещи, както и метамфетамин в барчето между предните седалки. Тичешком с една обувка, побягва по ул. „Димитър Хаджикоцев” и малки пресечки на кв. „Лозенец". Отива до своята автомивка и настоява да му извадят служебна кола. Служителите обаче казват, че нямат карта за бариерата. Семерджиев се отправя към дома си на ул. „Горски пътник", но стигайки там, разбира, че няма ключ. Тогава търси помощ от полицайката Симона Радева.

 

Около 23.45 часа тя му носи стълба и в последствие, заедно с двама служители на Четвърто РПУ в София, му помага да се прибере. Семерджиев е задържан в дома си на следващия ден около 13 ч.

 

След осъдителната присъда от 20 години затвор, дадена му на първа инстанция, дрогираният пътен убиец нагло опита да прехвърли вината за катастрофата върху две жени. Според нелепите му показания той дал аудито си за тест драйв на две млади жени,

които се свързали с него чрез социалната мрежа Инстаграм. На едно от заседанията по делото в края на миналата година, провело се при закрита врата, се появи една от кошаревските свидетелки – Велина Аршикова, която обяви, че непозната за нея жена шофирала джипа, тя се возела на задната седалка, а Семерджиев изобщо не бил в колата.

Бързо обаче стана известно, че Аршикова лъже и се очаква срещу нея Районната прокуратура в София да повдигне обвинение за лъжесвидетелстване.

 

Осъденият на две инстанции Георги Семерджиев ще обжалва 20-годишната си присъда пред Върховния касационен Съд, но е малко вероятно наказанието му да бъде намалено предвид шумния обществен отзвук около процеса.

 

И докато дрогираният пътен убиец все пак ще гние дълго в затвора, то десетките полицаи, закриляли през годините престъпната кариера на Семерджиев, няма да понесат никаква отговорност за действията си. Почти 2 години след кървавата катастрофа прокуратурата все още не е повдигнала обвинение дори срещу полицайката боклук от Второ РПУ Симона Радева въпреки помощта, която тя е оказала на Семерджиев, за да се измъкне първоначално.

 

Вътрешната проверка на МВР по случая също намирисва на имитация на дейност. Още преди година и половина тогавашният главен секретар на силовото ведомство Петър Тодоров обяви, че проверката е установила, че 40 полицаи са помагали на Семерджиев през годините да се движи по улиците без шофьорска книжка и без да спазва правилата за движение. При трима от тях били установени близки отношения със Семерджиев, като за тях можело да се говори, че са разпъвали чадър над него. Тодоров обеща, че полицаите ще бъдат наказани, но отказа да съобщи колко от тях ще бъдат отстранени от длъжност. Въпреки уверението му, че материалите от вътрешната проверка са предадени на прокуратурата и предстои повдигане на обвинения срещу някои от ченгетата, до този момент това не се е случило.

 

„И по казуса със закрилата над Семерджиев, осъществявана от полицейски служители на различни нива, няма да има предадени на съд. Както и се очакваше, от МВР изчакаха случаят да се уталожи, а обществото да бъде задоволено с ефективна максимална присъда за шофьора убиец“, коментират познавачи на съдебната система.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.